Linkovi

Pentagon: Knjiga nije smjela biti objavljena prije revizije


People line up to catch a bus to see the remains of Nelson Mandela at the Union Buildings in Pretoria, Dec. 12, 2013.
People line up to catch a bus to see the remains of Nelson Mandela at the Union Buildings in Pretoria, Dec. 12, 2013.
Sjedinjene države su saopćile da nova knjiga o raciji američkih elitnih jedinica Navy SEAL, u kojoj je ubijen Usama bin Laden, sadrži osjetljive i tajnu informaciju koja nije smjela biti objavljena.

Glasnogovornik Pentagona George Little je danas kazao novinarima da vojni zvaničnici trenutno revidiraju knjigu "No Easy Day," koju je napisao bivši komando Navy SEAL-a, a kojije sudjelovao u raciji u maju 2011, na kuću u kojoj je ubijen Bin Laden. On je dodao da je Pentagon zabrinut zbog izvjesnih stvari koje su otkrivene kroz knjigu, i da zvaničnici Ministarstva američke obrane kritiziraju autora.

"Kada su u pitanju operacije i misije Specijalnih snaga, poput ove koja se odvijala u Abbot Abadu u Pakistanu i u kojoj je ubijen Bin Laden, važno je da oni koji su bili uključeni u operaciju svakako zaštite osjetljive i tajne informacije.


Gospodin Little je dobio dati konkretne informacije o tome šta Pentagon smatra osjetljivim i tajnim , a što se pojavljuje u knjizi, kao i o tome kakvom štetom može rezultirati iznošenje takvih informacija u javnost.

Knjigu je napisao bivši specijalac, pod pseudonimom Mark Owen, ali američki mediji tvrde da se radi o Matt Bissonnette-u, koji se povukao iz jedinica američkog Navy-ja ubrzo nakon racije u kojoj je ubijen Bin Laden.

Knjiga se danas počela prodavati u američkim knjižarama, uključujući vojne knjižare. No glasnogovornik Little je izjavio da Pentagon čvrsto vjeruje da je knjiga morala biti podvrgnuta detaljnoj reviziji radi eventualnih kršenja pravila bezbjednosti. Odvjetnik gospodina Bissonnette-a je ovo negirao.

Bissonnette bi mogao biti podvrgnut krivičnoj tužbi zbog otkrivanja informacija o tajnoj operaciji. Pentagon trenutno razmatra nekoliko zakonskih opcija.
XS
SM
MD
LG