Linkovi

SAD: Fotografija Billy the Kida vrijedna 5 miliona dolara


Fotografija sa Billy the Kidom vrijedna, kao eksperti procjenjuju, 5 miliona dolara
Fotografija sa Billy the Kidom vrijedna, kao eksperti procjenjuju, 5 miliona dolara

"Uzeo sam tu sliku i pomislio... zanimljiva je, neobična.... Sve tri fotografije platili smo samo 2 dolara."

Prije pet godina jedan bračni par kupio je, u jednoj staretinarnici u Fresnu u Kaliforniji, za samo dva dolara tri fotografije iz doba američkog Divljeg zapada. Kupci su nedavno saznali da bi vrijenost jedne od tih starih fotografija mogla biti čak pet miliona dolara. Ta fotografija je najraniji, najstariji snimak Henrya McCartya, širom svijeta poznatog kao Billy the Kid, revolveraša, hladnokrvnog ubice, odmetnika od zakona. Eksperty procjenjuju da je fotografija na kojoj Billy the Kid igra kriket sa članovima njegove bande i porodice snimljena je u ljeto 1876, dvije godine prije snimka za koji se vjerovalo da je najstariji snimak legendarnog revolveraša.

I ta fotografija je povod i osnova za novi dokumentarni film o Billy the Kidu, reditelja Jeffa Aiello-a:

"To je, da tako kažem, sveti gral ne samo fotografija iz doba Divljeg zapada. To je sveti gral fotografije uopće. To je najrjeđa fotografija na svijetu, nađena u staretinarnici u Fresnu."

Kalifornijski bračni par izdvojio je tu fotografiju 2010. godine iz jedne kutije pune starih slika. Prvi njihov izbor bile su fotografije dvije žene. A onda je još jedna fotografija zapela za oko Randy Guijaro-a, supruga:

"Uzeo sam tu sliku i pomislio... zanimljiva je, neobična.... Sve tri fotografije platili smo samo 2 dolara."

Nedavno su eksperti za dokumente te vrste procijenili vrijednost fotografije Billy the Kida na kojoj igra kriket na 5 miliona dolara. Reditelj Jeff Aiello smatra je vrlo korisnom za njegov dokumentarni film nazvan "Billy the Kid - nove činjenice." Zahvaljući toj fotografiji našao je ostatke kuće ispred koje snimak načinjen. Uz to:

"Našli smo i nekih drugih starudija, a jedan od kamena temeljaca te kuće još uvijek je na istom mjestu."

Na osnovu fotografije rediteljeva supruga Jill, asistent u kompleksnom istraživanju, uspjela je identificirati jednu od žena koja je napravila i neke druge snimke iz tog doba:

"Otkrila sam da je to osoba po imenu Sally Chisolm, da je pisala i dnevnik, a prije toga vodila i neki žurnal."

Billy the Kid, Billy Dječak nazvan tako zbog njegovog mladaločkog, dječačkog lika, rođen je u New Yorku 1859. Pripisuje mu se ubistvo 21 osobe. Vjerojatnije je ipak da je taj broj mnogo manji. Bio je uhvaćen, osuđen na smrt, ali je uspio pobjeći. Ubijen je u sukobu sa šerifom Patrickom Garretom 1881. godine u Fort Summeru u Novom Meksiku. Billy the Kid imao je tada nepune 22 godine.

SAD: Fotografija Billy the Kida vrijedna 5 miliona dolara
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

XS
SM
MD
LG