Linkovi

Bill Cassidy drugi senator pozitivan na COVID19


Bill Cassidy, senator
Bill Cassidy, senator

Američki senator Bill Cassidy objavio je u četvrtak da je pozitivan na COVID19 i da ima neke simptome. Rekao je da je u karanteni u Louisiani.

Republikanski senator, 62 godine, koji se kandiduje za ponovni izbor 3. novembra, doživljava "blage simptome koji su započeli jutros", od COVID-19, bolesti uzrokovane virusom, izjavio je njegov portparol Cole Avery. Cassidy je najmanje 13. član Kongresa za kojeg se zna da je pozitivno testiran na koronavirus i tek drugi je senator.

Cassidy, ljekar iz Baton Rougea koji redovno nosi masku u javnosti i na Capitolu, u izjavi je rekao da je testiran nakon što je u srijedu navečer obaviješten da je bio izložen nekome zaraženom virusom. Senator je rekao da se drži medicinskih uputa i da obavještava ljude s kojima je mogao doći u kontakt.

"Strogo pratim upute naših medicinskih stručnjaka i snažno ohrabrujem druge da čine isto", rekao je.

Nekoliko sati kasnije, senator je na Twitteru objavio kratki video u kojem "zahvaljuje ljudima na njihovoj brizi i obavještava ih da je dobro." I u svom poslu imao je inicijativu tražeći više novca za testiranje na koronavirus.

Objava Cassidyja uslijedila je dan nakon što je u sjevernoj Louisiani, posjetio veteransku bolnicu u Shreveport-u, gdje je objavio fotografiju sa službenicom iz ustanove.

Njegov pozitivan test dolazi nakon što su neki senatski republikanci izvršili pritisak na vođu većine Mitch McConnell-a da pojača testiranje za senatore. McConnell i predsjednica doma Nancy Pelosi ostali su čvrsti da ne bi trebao postojati poseban pristup zakonodavcima sve dok šira javnost nema široko testiranje dostupno na radnom mjestu. Oboje su rekli da opremu i testove treba usmjeriti na radnike hitnih službi.

McConnell je također rekao da ne vidi potrebu za obavezom nošenja maske u Senatu, gdje su radni prostori širi, a većina članova i osoblja redovno nosi maske. Pelosija i zvaničnici Kapitola postavili su u julu novu obavezu nošenja maskinakon što je republikanac koji je hodao dvoranom bez maske bio pozitivan.

Senator u Kentuckyju Rand Paul bio je prvi senator koji se zarazio virusom. Pozitivan test dobio je u martu, ali bio je bez simptoma. Paul, koji je i ljekar, od tada je odbio da nosi masku u Capitolu jer je, kako kaže, već imao virus. Još nije potpuno jasno može li se osoba koja preboli ponovno zaraziti.

Cassidy se suočava s 14 protivnika na novembarskom listiću, ali favoriziran je za pobjedu na izborima za drugi mandat u crvenoj državi gdje ima podršku predsjednika Donalda Trumpa i račun za kampanju u vrijednosti od šest milijuna dolara. Njegov najprofitabilniji protivnik je gradonačelnik Shreveporta, Adrian Perkins, demokrata.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG