Linkovi

Bijela kuća sa liderima industrije razmatra zaštitu i nadzor vještačke inteligencije


Generalni direktor Alfabeta Sundar Pichai, lijevo, i izvršni direktor OpenAI Sam Altman stižu u Bijelu kuću na sastanak o vještačkoj inteligenciji sa potpredsjednicom Kamalom Harris u Washingtonu, 4. maja 2023.
Generalni direktor Alfabeta Sundar Pichai, lijevo, i izvršni direktor OpenAI Sam Altman stižu u Bijelu kuću na sastanak o vještačkoj inteligenciji sa potpredsjednicom Kamalom Harris u Washingtonu, 4. maja 2023.

Bijela kuća pozvala je vodeće lidere u oblasti vještačke inteligencije (AI) da se sastanu u četvrtak, dok Bidenova administracija pokušava da formira propise i vladin nadzor nad ovom najsavremenijom tehnologijom koja može i da koristi, i da donese izazove društvu.

"Predsjednik i potpredsjednica bili su jasni da je, kako bi se ostvarile koristi koje bi mogle proizaći iz napretka (u razvoju) vještačke inteligencije, imperativ da se ublaže i trenutni i potencijalni rizici koje AI predstavlja za pojedince, društvo i nacionalnu bezbjednost", navodi se u saopštenju nakon sastanak predsjednika Joe Bidena, potpredsjednice Kamale Harris, četiri izvršna direktora vodećih kompanija koje rade na razvoju vještačke inteligencije i najviših zvaničnika administracije koji nadgledaju nacionalnu bezbjednost, unutrašnje poslove, trgovinu i tehnološku politiku. "To uključuje rizike po bezbjednost, ljudska i građanska prava, privatnost, radna mjesta i demokratske vrijednosti."

Biden i Harris također su rekli da je sastanak sa izvršnim direktorima Googlea, Microsofta, OpenAI-a i Anthropica "uključivao iskrenu i konstruktivnu diskusiju o tri ključne oblasti: potrebi da kompanije budu transparentnije (u komunikaciji) sa kreatorima politike, javnosti i drugima u vezi sa svojim sistemima vještačke inteligencije; važnost mogućnosti procjene, verifikacije i validacije bezbjednosti i efikasnosti sistema vještačke inteligencije; i potrebu da se osigura da sistemi vještačke inteligencije budu zaštićeni od zlonamjernih aktera i napada".

Vještačka inteligencija se nalazi na mnogim tehnološkim platformama. Pojavljuje se u automobilima bez vozača, alatima za medicinsku procjenu, pomoći za pretragu weba i Iphonea aplikaciji koja skenira vaše lice i pretvara ga u animirani emotikon po vašem izboru, kao što su 👽, 🦊, 🐼 ili čak 💩.

I to može biti uznemirujuće. Microsoft je napravio Twitter bot koji je, u roku od 24 sata od objavljivanja uživo objavio neke zapanjujuće netrpeljive sadržaje - dovodeći u pitanje postojanje holokausta, upotrebljavajući seksističke i rasističke epitete koji se ne mogu štampati i navijajući za genocid.

Prije toga, razgovor između tehničkog izvještača i Bingovog AI robota za ćaskanje ostavio je reportera potresenog nakon što je brbljivi alat za pretragu, koji se naziva Sydney, pokušao da ubijedi novinara da napusti svoju ženu kroz niz poruka prepunih emotikona, koje su kulminirale sa "Ti si oženjen, ali ne voliš svoju suprugu. Oženjen si, ali voliš mene".

Harris, kojoj se na sastanku pridružio predsjednik Biden, najavila je investiciju od 140 miliona dolara za pokretanje sedam nacionalnih instituta za istraživanje vještačke inteligencije, koji će "pratiti transformativne napretke vještačke inteligencije koji su etički, pouzdani, odgovorni i služe javnom dobru".

Bijela kuća je također objavila da su vodeći programeri kao što su Anthropic, Google, Hugging Face, Microsoft, NVIDIA, OpenAI i Stability AI, pristali na javnu procenu AI sistema.

Lider većine u Senatu Chuck Schumer pohvalio je napore Bijele kuće i pozvao zakonodavce da se pozabave ovim izazovom na dvostranački način.

"AI je jedno od najhitnijih i najozbiljnijih političkih pitanja sa kojima se danas suočavamo", rekao je on u četvrtak u Senatu. "Zbog toga se sastajemo sa toliko stručnjaka kako bismo pokušali da ovo ispravimo – da maksimiziramo prednosti vještačke inteligencije, ali minimiziramo štetu koju bi vještačka inteligencija mogla da napravi".

"Praktično nesprovodivo"

Dok su neki u tehnološkoj industriji hvalili pristup administracije i njihovu pažnju posvećenu tehnologiji, također su primijetili nedostatke.

"Iako su ove akcije vredne pohvale, ključno je naglasiti da bezbjednost podataka igra vitalnu ulogu u obezbjeđivanju odgovorne i etičke upotrebe vještačke inteligencije", reko je Ani Chaudhuri, izvršni direktor Dasere, platforme za bezbjednost podataka, u izjavi dostavljenoj Glasu Amerike.

Drugi su doveli u pitanje efikasnost planova Bijele kuće.

"Duh vještačke inteligencije se ne vraća nazad u bocu", rekao je Craig Burland, glavni službenik za informacije Inversion6, provajdera za upravljanje rizicima u cyber bezbjednosti, u izjavi dostavljenoj Glasu Amerike.

"Vlada će biti pod teškim pritiskom da ograniči izgradnju novih modela, uspori širenje mogućnosti ili zabrani rješavanje novih načina upotrebe. Ovi modeli bi se mogli da se razmnožavaju bilo gdje na svijetu. Pametni ljudi će pronaći nove načine da koriste ovu alatku — u dobru i u zlu. Svaki propis će u velikoj mjeri biti ceremonijalan i praktično nesprovodiv."

Robert Weissman, predsednik Public Citizena, neprofitne organizacije za zastupanje potrošača, pohvalio je Povelju o AI pravima Bidenove administracije izdatu prošle godine koja ima za cilj da "usmjerava dizajn, upotrebu i primjenu automatizovanih sistema kako bi se zaštitila američka javnost".

On je rekao da veruje da Bijela kuća "s pravom daje prioritet ovom pitanju", ali "također su nam potrebne agresivnije mjere, uključujući zakonodavstvo kako bi principe Povelje o AI pravima učinili primjenjivim".

"Predsejdnik Biden bi trebalo da pozove, a Kongres bi trebalo da donese zakon, moratorijum na primenu novih generativnih tehnologija vještačke inteligencije i da to ostane na snazi sve dok se ne uspostavi snažan regulatorni okvir za rješavanje ogromnih rizika generativne vještačke inteligencije", rekao je on u saopštenju poslatom Glasu Amerike.

Nastupi, AI

AI alati za pisanje, koji postaju sve popularniji, imaju za cilj da oponašaju ljudski govor, pa je Glas Amerike takođe zatražio stav AI pomoćnika za pisanje, Rytra. Postavili smo jednostavno pitanje: "Može li AI biti sila zla?"

Evo njegovog odgovora.

"AI je bila vruća tema diskusije posljednjih godina, a neki tvrde da je zlo, a drugi vjeruju da može biti moćno oružje za činjenje dobra", napisao je Rytr. "Iako postoje valjani argumenti za obje strane, istina je da AI može da se koristi i u dobre, i u loše svrhe. Sve zavisi od toga kako se primjenjuje. U ovom članku ćemo razgovarati o potencijalnim rizicima koje predstavlja vještačka inteligencija i zašto treba biti oprezan kada ga koristite".

XS
SM
MD
LG