Linkovi

Bijela kuća: Rusija planira da kupi još iranskih dronova


Iranski dronovi (Foto: Iranian Army via AP)
Iranski dronovi (Foto: Iranian Army via AP)

Bijela kuća saopštila je u ponedjeljak da Rusija planira da kupi dodatne dronove iz Irana koje koristi za napade u ratu u Ukrajini nakon što upotrijebila gotovo većinu od 400 bespilotnih letjelica koje je prethodno nabavila iz Teherana.

Administracija predsjednika Joea Bidena prošle godine je objavila satelitske snimke i obavještajne podatke za koje je navela da pokazuju da je Iran prodao stotine dronova Rusiji. Zvaničnici su mjesecima govorili da takođe vjeruju da Iran razmatra prodaju stotina balističkih projektila Rusiji, ali Washington nije imao dokaze da je dogovor o tome postignut.

"Iran takođe nastavlja da Rusiju snabdijeva bespilotnim letjelicama za napad (UAV). Od avgusta, Iran je Rusiji poslao više od 400, uglavnom šahed bespilotnih letjelica. Rusija je većinu iskoristila za napade na ključnu krajinsku infrastrukturu. Snabdijevanjem Rusije ovim bespilotnim letjelicama, Iran je direktno pomogao ruski rat agresije u Ukrajini", rekao je novinarima portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby.

Šahed dronovi, koje je Rusija već kupila, napunjeni su eksplozivima i programirani da lete dok ne napadnu metu. Riječ je o bespilotnim verzijama pilota kamikaza koji su tokom Drugog svjetskog rata svojim avionima punim eksploziva udarali u američke ratne avione u Pacifiku.

Kirby je rekao da Rusi sada pokušavaju da kupe još savremenije i smrtonosnije dronove.

Najnovije informacije dio su obavještajnih podataka o produbljivanju vojne saradnje Rusije i Irana, navode američki zvaničnici. Također su dio širih napora da se skine oznaka povjerljivo sa podataka koji se tiču ruskog rata u Ukrajini, da bi se osnažila globalna izolacija Moskve.

Bidenova administracija navodi da oslanjanje Kremlja na Iran i Sjevernu Koreju - zemlje koje su uglavnom izolovane na međunarodnoj sceni zbog nuklearnih programa i nepoštovanja ljudskih prava - pokazuje da je Rusija očajna - u svijetlu ukrajinskog otpora i uspjeha globalne koalicije koja je poremetila ruske vojne lance nabavke i onemogućila zamjenu ruskog oružja uništenog na ratištu. Iz Bijele kuće je saopšteno da se Rusija okrenula Sjevernoj Koreji za zalihe artiljerije.

Američki zvaničnici naveli su da je Iran takođe poslao Rusiji artiljeriju i tenkovsku municiju za invaziju na Ukrajinu.

"Riječ je o punoj odbrambenoj saradnji koja nanosi štetu Ukrajini, bliskoistočnom regionu i međunarodnoj zajednici", rekao je Kirby i dodao da je Iran glavni vojni pomagač Rusije od početka invazije na Ukrajinu.

Kirby je naglasio da administracija razmatra dalje pooštravanje izvoza da bi spriječila da zapadni djelovi završe u Iran gdje bi bili upotrijebljeni za proizvodnju dronova. Upozorio je i da su moguće dodatne sankcije protiv Irana i Rusije.

Teheran tvrdi da je Rusiji poslao dronove prije početka rata, ali ne i poslije. Sjeverna Koreja odbacuje optužbe da je Rusiju snabdjela artiljerijom.

Prema tvrdnjama Bijele kuće, Iran također planira da kupi dodatnu vojnu opremu iz Rusije, uključujući helikoptere, radare i borbene letjelice. Iran je prošlog mjeseca objavio da je finalizovao dogovor o kupovini ruskih lovaca Su-35.

Nove optužbe iznesene su uoči učešća predsjednika Bidena na samitu G7 u Hirošimi kasnije ove nedelje. Očekuje se da će američki predsjednik pozvati lidere najvećih svjetskih ekonomija da dodatno pooštre kontrole izvoza i sankcije protiv Moskve.

XS
SM
MD
LG