Linkovi

Bijela kuća pozdravlja okvir za reformu zakona o oružju kao "korak naprijed"


Predsednik Sjedinjenih Država Joe Biden tokom Samita Amerika, 9. juna 2022, u Los Angelesu.
Predsednik Sjedinjenih Država Joe Biden tokom Samita Amerika, 9. juna 2022, u Los Angelesu.

Bijela kuća je u saopštila da predsjednik Joe Biden želi da zakonodavci brzo odobre dvostranački sporazum koji ima za cilj pooštravanje zakona o kontroli oružja, poboljšanje bezbjednosti u školama i pružanje više usluga mentalnog zdravlja u svjetlu talasa masovnih pucnjava u kojima je ubijeno desetine Amerikanaca – od kojih su mnogi djeca – iz legalno dobijenog vojnog oružja.

Biden nije komentarisao kada su ga novinari u ponedjeljak pitali da li je zadovoljan prijedlogom koji je u nedjelju pripremilo 10 demokrata i 10 republikanaca. On je u nedeljnoj izjavi rekao da plan "ne čini sve što mislim da je potrebno, ali odražava važne korake u pravom smjeru i da bi to bio najznačajniji zakon o bezbjednosti oružja koji će Kongres usvojiti u decenijama".

U ponedjeljak, sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da će ovaj okvir pomoći predsjedniku da ispuni svoje obećanje roditeljima u Uvaldeu u Texasu – gdje je 24. maja 19 djece i dvoje nastavnika ubio napadač koji je držao automatsku pušku u osnovnoj školi – da "učini nešto".

"Predsjedniku je drago što ovo vidi kao korak naprijed", rekla je ona. "Kao što znamo, ovdje se radi o spašavanju života. I tako predsjednik želi da vidi da Kongres radi, želi da vidi ovo na svom stolu što je prije moguće."

Dvopartijski dogovor ne uključuje Bidenov poziv na zabranu prodaje brzometnog jurišnog oružja koje često biraju počinioci masovnih ubistava u SAD, ali Jean-Pierre je dodala da će Biden nastaviti da vrši pritisak na obnavljanje zabrane jurišnog oružja, plus za proširenje provjere prošlosti kupaca uoči nabavke vatrenog oružja i za potvrdu imenovanja njegovog kandidata za šefa Biroa za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive.

Nacionalno udruženje za oružje (NRA) saopštilo je da "ne zauzima stavove o 'okvirima'. Iznijećemo svoj stav kada cijeli tekst zakona bude dostupan za uvid".

Svaka mjera kontrole oružja će vjerovatno izazvati gnjev ovog udruženja "dubokog džepa". Njihova grupa za pritisak na zakonodavce opisala je nedavni zakon Predstavničkog doma kao "neustavan zakon" koji "prijeti da će milione vlasnika oružja koji poštuju zakon pretvoriti u zločince, kao i da će njihovo zakonito stečeno vatreno oružje podvrgnuti vladinoj konfiskaciji bez odgovarajućeg postupka".

Prijedlog zakona na koji su se pozivali, između ostalog, utvrđuje minimalnu starost od 21 godine za kupovinu poluautomatskih pušaka i sačmarica. Također uključuje obavezne zahtjeve za kućno skladištenje vatrenog oružja, za koje NRA tvrdi da su neustavni.

Matt Valentine, naučnik i predavač na Univerzitetu Texasa u Austinu, koji se fokusira na politiku prema oružanom nasilju, rekao je za Glas Amerike da, iako tri nacionalne grupe koje se zalažu za kontrolu oružja odobravaju prijedlog, "mnogi moji kontakti u zajednici za prevenciju nasilja nad oružjem nisu impresionirani".

Istaknute demokrate su rekle da je ovaj napor samo prvi korak, a lider većine u Senatu Chuck Schumer je u ponedjeljak rekao: "Sve u svemu, ovaj okvir je dobar i neophodan prvi korak ka promijeni realnosti nasilja nad oružjem u Americi. On će postaviti temelje za buduće akcije".

Ali, rekao je Valentine, ovaj prijedlog bi također mogao dati municiju republikanskim političarima koji žele da dobiju podršku na izborima na sredini predsjedničkog mandata kasnije ove godine.

"Na neki način, ovaj paket u Senatu mogao bi da bude blagodat za izbornu godinu za političare u 'crvenim' (republikanskim) državama naklonjenim oružju, jer će im dati nešto protiv čega se mogu boriti", rekao je on. "Tokom proteklih nekoliko godina, nekoliko država je donijelo 'ustavne zakone o nošenju', koji su aktiviste za prava oružja doveli u poziciju poslovičnog psa koji je uhvatio auto. Pošto su postigli skoro potpunu deregulaciju vatrenog oružja, aktivisti za prava oružja u ovim državama su ostavljeni u nezgodnoj poziciji da nemaju za šta da se bore. Ovaj predloženi federalni zakon će im dati nešto protiv čega će se boriti."

Zakonodavci u SAD godinama se bore za reformu zakona o oružju, pri čemu demokrate skoro univerzalno podržavaju strožiju kontrolu, a republikanci im se protive tvrdeći da svaki takav potez ugrožava Drugi amandman Ustava.

"Moja briga", rekao je Valentine, "je da će do trenutka kada ovaj zakon stigne do stola predsjednika Bidena, odredbe o crvenoj zastavi (znaka za uzbunu) biti razvodnjene i ispunjene rupama i upozorenjima koje ih čine manje efikasnim".

Zakonodavci su proveli skoro mjesec dana pregovarajući o ovom sporazumu nakon tri šokantna masovna ubistva u Texasu, New Yorku i Oklahomi.

Ali oružano nasilje svakodnevno ubija Amerikance. U ponedjeljak je, prema nezavisnom arhivu oružanog nasilja, 12 Amerikanaca umrlo na ovaj način, u odvojenim incidentima širom zemlje.

U 2022. do sada, grupa je dokumentovala 19.618 smrtnih slučajeva vezanih za oružje. Od toga, 744 su bila djeca žrtve.

XS
SM
MD
LG