Linkovi

Bijela kuća osudila Muska zbog širenja "antisemitskih laži", kompanije napuštaju X


Milijarder Elon Musk (Foto: AP/Kirsty Wigglesworth)
Milijarder Elon Musk (Foto: AP/Kirsty Wigglesworth)

Bijela kuća u petak je osudila milijardera Ilona Muska zbog ponavljanja "gnusnih" antisemitskih laži na društvenoj mreži X i poručila da je to "užasno promovisanje antisemitske i rasističke mržnje" koja je "suprotna osnovnim vrijednostima" za koje se Amerikanci zalažu.

Musk je izazvao oštre reakcije ove nedjelje tvitovima u kojima je odgovorio na poruku korisnika koji je lažno optužio Jevreje da izazivaju mržnju prema bijelcima.

Musk je u odgovoru u srijedu tvitovao: "Govoriš istinu".

"Neprihvatljivo je ponavljati užasnu laž koja je odgovorna za najfatalniji akt antisemitizma u američkoj historiji, a kamoli mjesec dana nakon najsmrtonosnijeg dana za Jevreje od Holokausa", rekao je portparol Bijele kuće Andrew Bates u u odgovoru na Muskovu objavu.

Predstavnici milijardera ili X nisu odgovorili na zahtjev agencije Reuters za komentar.

Izvršna direktorica X-a, bivšeg Twittera, Linda Yaccarino, poručila je u četvrtak da je ta platforma vema jasna kada je riječ o "naporima da se bori protiv antisemitizma i diskriminacije"

"Nema mjesta za to bilo gdje u svijetu - ružno je i pogrešno. I tačka", napisala je ona.

Musk je svojim najnovijim tvitovima samo povećao postojeće tenzije, nakon što su kompanije počele da napuštaju X zato što se njihove reklame pojavljuju pored pronacističkog sadržaja i govora mržnje.

Lionsgate i Apple su suspendovali u petak reklamiranje na Muskovoj platformi, nakon što je to u četvrtak uradio IBM poslije izvještaja da su se reklame za tu kompaniju pojavile pored sadržaja u kojem se promovišu Adolf Hitler i nacisti.

"IBM ima nultu toleranciju za govor mržnje i diskriminaciju i odmah smo suspendovali sve reklame na X-udok istražujemo ovu potpuno neprihvatljivu situaciju", saopšteno je iz te kompanije.

Liberalna organizacija "Media Matters" objavila je izvještaj u četvrtak u kojem se navodi da su reklame za Apple, Oracle, televizijsku mrežu Bravo i Comkcst postavljene pored antisemitskog sadržaja na X-u.

Kompanije napuštaju bivši Twitter od kako ga je Musk kupio u oktobru prošle godine i ublažio regulisanje sadržaja. To je rezultiralo naglim porastom govora mržnje na platformi, saopštile su grupe za ljudska prava.

Antisemitizam raste proteklih godina u Americi i širom svijeta. Poslije izbijanja rata Izraela i Hamasa, nakon prošlomjesečnog napada ekstremista, broj antisemitskih incidenata u SAD porastao je za gotovo 400 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima neprofitne organizacije "Liga protiv klevete".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG