Linkovi

Bijela kuća osporava prognoze vlade o većem broju mrtvih u SAD


Pacijent i zdravsteni radnici u bolnici u New Yorku
Pacijent i zdravsteni radnici u bolnici u New Yorku

Bijela kuća osporila je prognoze nadležnih službi američke vlade koja je predvidjela dvostruko veći broj žrtava koronavirusa u Americi do 1.juna.

Portparol Bijele kuće Judd Deere​ kazao je da podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, koji prognoziraju i 3.000 mrtvih 200 hiljada novih slučajeva svakog dana do kraja mjeseca, da ti podaci ne prikazuju prognozu radne grupe niti su proizvod njene analize.

"Ovo nije dokument Bijele kuće, niti radne grupe za koronavirus, niti je prošao kroz sve agencije. Zdravlje naših građana ostaje prioritet za predsjednika".

Vladin izvještaj koji je objavio New York Times pokazuje da će za četiri nedjelje broj mrtvih skočiti na 3.000 dnevno sa sadašnjih 1750.

I Bijela kuća je, po drugom modelu, predvidjela povećan broj žrtava do avgusta - oko 134 hiljade ljudi, što je skoro duplo više od prošlonedjeljnog predviđanja od 72 hiljade.

Stručnjaci kažu da su ove projekcije bazirane na laganom ukidanju restriktivnih mjera širom SAD.

Preporuke federalne vlade da se ostane kod kuće važile su do 30. aprila, kada je predsjednik Donald Trump riješio da ih povuče - uglavnom da bi počeo da otvara ekonomiju.

Mnogi guverneri saveznih država ublažili su restrikcije i dozvolil frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama, prodavnicama i restoranima da rade.

U nekim državama otvorene su i plaže.

Guverer Kalifornije Gavin Newsom​ objavio je da će u toj državi neke radnje moći da se otvore u petak.

Članovi Kongresa razmatraju dodatne mehanizme odgovora na krizu, a nastavljaju se i pollitička prepucavanja.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa željele su da doktor Anthony Fauci svjedoči o tome kako je Trumpova administracija upravljala krizom, ali je Bijela kuća to svjedočenje blokirala.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG