Linkovi

Biden odlučio: Rusija neće biti označena kao država koja sponzoriše terorizam


Američki predsjednik Joe Biden i državni sekretar Antony Blinken na sastanku kabineta u Bijeloj kući, 6. septembar 2022.
Američki predsjednik Joe Biden i državni sekretar Antony Blinken na sastanku kabineta u Bijeloj kući, 6. septembar 2022.

Američki predsjednik Joe Biden donio je konačnu odluku da Rusiju ne označi kao sponzora terorizma, saopšteno je u utorak iz Bijele kuće, uz ocjenu da bi takav potez imao neželjene posljedice kada je riječ o američkoj podršci Ukrajini u svjetlu ruske invazije.

Na pitanje novinara u ponedjeljak da bi li bi Rusija trebalo da bude označena kao država koja sponzoriše terorizam, Biden je kratko odgovorio: „Ne”. Time su okončani višemjesečni intenzivni razgovori u američkom Kongresu i u stranim prijestolnicama o tome da li bi Rusiju trebalo dodati na kratak spisak, na kojem su Kuba, Iran, Sjeverna Koreja i Sirija.

Države se označavaju kao sponzori terorizma kada američki državni sekretar procijeni da njihove vlade "iznova pružaju podršku činovima međunarodnog terorizma". Ta oznaka predstavlja praktičnu izolalaciju zemlje, uvođenjem ograničenja na američku pomoć, zabranom izvoza i prodaje u odbrambenoj industriji, kontrolom proizvoda koji mogu da se koriste u vojne i druge svrhe, te nizom ostalih restrikcija.

Portparolka Bele kuće Karin Jean-Pieree u utorak je objasnila Bidenovu odluku.

"Ta oznaka mogla bi da ima neplanirane posljedice po Ukrajinu i svijet. Na primjer, prema humanitarnim ekspertima i nevladinim organizacijama s kojima smo razgovarali, mogla bi da ozbiljno pogodi kapacitet za isporuku pomoći Ukrajini.

Takođe bi mogla da podstakne ključne humanitarne i komercijalne aktere da odustanu od posredovanja u izvozu hrane da bi se pomoglo u ublažavanju globalne krize u snabdijevanju hranom, i da ugrozi dogovor o crnomorskim lukama, koji je već doveo do toga da milioni tona hrane iz Ukrajine stignu do ostatka svijeta, uključujući i Afriku", navela je Jean-Pieree.

Dodala je i da bi se podrili "multilateralni uslovi koji su bili toliko efikasni u pozivanju Putina na odgovornost" kao i sposobnost SAD "da podrži Ukrajinu za pregovaračkim stolom".

"Zbog toga ne mislimo da je to najefikasniji ili najsnažniji put", poručila je portparolka Bijele kuće.

Pristalice

Među ključnim pristalicama označavanja Rusije kao sponzora terorizma je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je ponovo uputio taj apel ove nedjelje, kada su inspektori iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izrazili zabrinutost zbog sukoba ruskih i ukrajinskih snaga blizu nuklearne elektrane Zaporožje.

Direktor IAEA Rafael Grossi je u izveštaju, objavljenom u utorak, upozorio da bi "dalja eskalacija koja pogađa elektranu sa šest reaktora mogla da dovede do ozbiljnog nuklearnog incidenta sa potencijalno teškim posljedicama po ljudsko zdravlje i životnu sredinu u Ukrajini i drugdje".

Zelenski je u video obraćanju u ponedjeljak poručio: "Granatiranje teritotorije Zaporožja znači da terorističku državu ne interesuje šta IAEA kaže, šta su odluke međunarodne zajednice. Rusija je samo zainteresovana da situacija bude najgora što je moguće duže vremena. To se može ispraviti samo jačanjem sankcija, i zvaničnim označavanjem Rusije kao terorističke države - na svim nivoima".

Letonija je prošlog mjeseca označila Rusiju kao sponzora terorizma - što je podržala i ubjedljiva većina poslanika - i pozvala ostale zemlje da urade isto.

U Sjedinjenim Državama, najveće pristalice tog poteza bile su u Kongresu gdje je grupa senatora iz obje stranke tražila od administracije da donese tu odluku, u rezoluciji usvojenoj u julu.

U rezoluciji, senatori optužuju Rusiju da promoviše međunarodne terorističke činove protiv političkih protivnika i država, pozivajući se na rusku agresiju u Čečeniji, Gruziji, Ukrajini, Siriji i udaljenim krajevima svijeta, pod plaštom Wagner grupe plaćenika koju podržava Kremlj.

"Bidenovoj administraciji poručujemo: Imate jednoglasnu podršku američkog Senata da Rusiju označite sponzorom terorizma. Uradite to", rekao je republikanski senator Lindsay Graham i dodao da je takva saglasnost retka u trenutnim političkim okolnostima u SAD.

Jedan od sponzora rezolucije, demokratski senator Richard Blumenthal, rekao je da bi oznakom državnog sponzora terorizma "Rusija bila u veoma malom klubu u kojem su zemlje kao što su Sirija, Iran i Kuba koje su izvan granica civilizovanih država".

"Ono su izopštene. I to je upravo oznaka koju Rusija zaslužuje zbog onog što je uradila u Ukrajini i drugim zemljama", naglasio je on.

Protivnici

Kremlj je, očekivano, protiv oznake sponzora terorizma, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak za rusku televiziju "da je sama formulacija tog pitanja monstruozna".

"I, naravno, dobro je što je američki predsjednik odgovorio na taj način", rekao je Peskov. Dodao je i da Moskva ne smatra Bidenovu odluku korakom ka poboljšanju odnosa.

Američki zvaničnici ističu da Rusija već trpi posljedice američkih sankcija.

"Cijena koju smo Rusiji nametnuli mi i druge zemlje je u potpunosti u skladu sa posljedicama koje bi uslijedile poslije oznake sponzora terorizma", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Pojedini analitičari tvrde da, prema postojećim mjerilima, postoje i druge zemlje koje zaslužuju da budu proglašene sponzorima terorizma.
"Kao što su Mjanmar, Kina, Eritreja, Turkmenistan, Pakistan, Ruanda, Nigerija, Zimbabve. Nekoliko američkih saveznika zaslužuje da bude na tom spisku: Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Turska, Egipat. Kao i Saudijska Arabiji, na čijem čelu je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman, poznat po ubistvu svojih kritičara. Kraljevstvo je represivnije na unutrašnjem planu i ubilo je više ljudi na međunarodnom od Rusije... Putinov režim je zao, ali nije sponzor terorizma", napisao je Doug Bandow, saradnik Instituta Cato u Washingtonu.

Kompleksno pitanje

Neki analitičari, kao i Bijela kuća, smatraju da je riječ o složenom pitanju. Delaney Simon, istraživač pri Međunarodnoj kriznoj grupi, podsjeća da SAD i Rusija komuniciraju u okviru više platformi, uključujući i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija gdje su obje zemlje stalne članice.

"Ni jedna od država koje su označene sponzorima terorizma nema istu ulogu u međunarodnom sistemu. To bi značajno iskomplikovalo bilo koju multilateralnu diplomatiju. I vidjeli ste iz nekih ruskih izjava da bi predsjednik Putin to smatrao eskalacijom i razlogom za prekid odnosa", ocjenjuje Simon.

Ističe i da bi za ukidanje oznake bilo potrebno da se dogodi nešto veće i važnije kao što je "suštinska promena lidera i politike".

"Teško je očekivati promenu lidera. I Bidenova administracija je odbijala da na to pozove", kaže Simon.

Konačno, kako naglašava, ako je cilj da se okonča šestomjesečna invazija Ukrajine, to možda ne bi ni pomoglo.

"Kada pomno razmotrite posljedice tog pitanja, jasno je da ta oznaka ne bi pomogla Ukrajini", zaključuje Simon.

XS
SM
MD
LG