Linkovi

Bijela kuća neće učestvovati na saslušanju u proceduri opoziva


Predsjednik Donald Trump proces opoziva od početka naziva "lovom na vještice"
Predsjednik Donald Trump proces opoziva od početka naziva "lovom na vještice"

Predstavnički dom Kongresa ove sedmice nastavlja proceduru opoziva predshednika Donalda Trumpa pretresom pred Odborom za pravosuđe. Bijela kuća je saopštila da neće učestvovati na tom saslušanju, iako ima pravo da pošalje svog advokata.

Advokat predsjednika Pat Cipollone ​napisao je u pismu predsjedavajućem Odbora za pravosuđe Jerroldu Nadleru da se "ne može očekivati da Trumpov tim učestvuje na saslušanju ako još nije poznato ko su svjedoci i da li će Odbor za pravosuđe predsjedniku omogućiti fer proces".

Ova odluka odnosi se samo na saslušanje 4. decembra, a da li će imati predstavnika na ostalim pretresima Bijela kuća će odlučiti do petka.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma treba da sastavi prijedlog za Trumpov opoziv, na osnovu prikupljenog materijala u istrazi i svjedočenja zvaničnika pred Odborom za obavještajna pitanja.

Demokrate u Kongresu tvrde da je Donald Trump zloupotrijebio položaj jer je isplatu vojne pomoći Ukrajini uslovio time da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pokrene istragu o poslovanju sina Joea Bidena u Ukrajini i navodnom ukrajinskom miješanju u američke izbore 2016.

Pred Odborom za pravosuđe će u srijedu, 4. decembra govoriti pravni eksperti, što je u skladu sa procedurom opoziva američkog predsjednika.

To je korak ka sastavljanju prijedloga opoziva koji se sastoji iz nekoliko tačaka o kojem će glasati najprije Odbor za pravosuđe, a potom i Predstavnički dom Kongresa.

Predsjednik Donald Trump negira da je uradio bilo šta protivzakonito i istragu naziva "lovom na vještice".

Tri kongresna odbora - za obavještajna pitanja, spoljne poslove i nadzor vlade - koja su vodila istragu o opozivu, treba da naprave izvještaj na osnovu svojih saznanja i taj izvještaj bi trebalo da bude predat predstavnicima u Kongresu u utorak, kada se vrate sa praznične pauze.

Republikanac Doug Colins, član Odbora za pravosuđe, rekao je za Fox News da će Bijela kuća pripremiti odbranu za narednu fazu procedure opoziva i pozvao je da predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja Adam Schiff bude jedan od svjedoka.

Republikacan Tom McClintock sugerisao je u intervjuu za ABC News da bi v.d. Trumpovog šefa kabineta Mick Mulvaney i Trumpov advokat Rudy Giuliani takođe mogli da svjedoče pred Kongresom.

Demokrata Hakeem Jeffries rekao je za Fox News da bi demokrate željele da svjedoči i Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton.

Trump je u septembru otpustio Boltona zbog "nesuglasica oko politike".

Predsjednik i republikanci tvrde da je istraga o opozivu nefer i da Bijeloj kući nije bilo dozvljeno da ima zastupnike, niti da poziva svjedoke na pretrese iza zatvorenih vrata.

Ipak, na javnim saslušanjima svjedoke su ispitivali i republikanski kongresmeni i pravni zastupnik republikanaca.

Odbor za pravosuđe će u naredne dvije nedjelje glasati o tome da li da Predstavničkom domu uputi zvanični prijedlog opoziva, o kojem će se onda izjasniti i cijeli Predstavnički dom. Plan demokrata je da se to završi prije Božića.

Ako prijedlog za opoziv bude usvojen u donjem domu Kongresa, to ne znači da će Donald Trump biti razriješen dužnosti. Za to je potrebna i odluka dvije trećine senatora, što je malo vjerovatno s obzirom na to da u Senatu republikanci imaju većinu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG