Linkovi

Odbor za pravosuđe preuzima istragu o opozivu, Trump pozvan na prvi pretres


Zgrada Kongresa SAD na Kapitol hilu (Foto: Reuters/Loren Elliott)
Zgrada Kongresa SAD na Kapitol hilu (Foto: Reuters/Loren Elliott)

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma pozvao je predsjednika Donalda Trumpa i njegov pravni tim na prvi pretres tog odbora u okviru istrage o opozivu. Pretres je zakazan za 4. decembar, a svjedoci će biti pravni eksperti koji će govoriti o ustavnim osnovama za opoziv.

Riječ je o narednoj fazi u procesu koja bi mogla da dovede do formalnog podizanja optužnice protiv predsjednika.

Predsjedavajući odbora Džerold Nedler naveo je u saopštenju da je pisao Trumpu da bi ga podsjetio da mu je, prema pravilima, dozvoljeno da prisustvuje pretresu, a njegovim advokatima da ispituju svjedoke.

"Predsjednik ima izbor: može da iskoristi priliku da bude zastupljen na pretresu ili može da prestane da se žali na proces. Nadam se da će odlučiti da učestvuje u istrazi, direktno ili preko advokata, kao što su to uradili predsjednici prije njega", saopštio je Nedler i dodao da će na pretresu biti "proučen postojeći okvir za odgovor na ozbiljne optužbe o neprimjerenim postupcima koji bi mogli da budu osnova za opoziv".

Predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja Adam Šif rekao je da će odbori koji vode istragu - za obavještajna pitanja, spoljne poslove i nadzor - izdati izvještaj sa prikupljenim dokazima, ubrzo nakon što se članovi Kongresa vrate u Vašington 3. decembra, poslije praznične pauze.

U središtu istrage o opozivu je telefonski razgovor američkog lidera sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, tokom kojeg je Trump tražio da Kijev istraži Bajdena i njegovog sina Hantera.

Održana su i javna saslušanja tokom kojih su pojedini svjedoci naveli da je Trump uslovljavao vojnu pomoć Ukrajini, sprovođenjem istrage o Bajdenovima.

Trump tvrdi da nije uradio ništa pogrešno, a istragu o opozivu naziva prevarom i lovom na vještice. Njegove republikanske pristalice ističu da predsjednik nije uradio ništa što zavrijeđuju da bude opozvan.

Trumpov opoziv bio bi gotovo siguran u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate, ali bi predsjednik vjerovatno bio oslobođen na suđenju u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci. Za Trumpovu smjenu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG