Linkovi

Demonstranti formirali crvenu liniju oko Bijele kuće, pozivajući na prekid rata u Gazi


Propalestinski demonstranti demonstriraju ispred Bijele kuće u Washingtonu, 8. juna 2024.
Propalestinski demonstranti demonstriraju ispred Bijele kuće u Washingtonu, 8. juna 2024.

Demonstranti su u subotu formirali simboličnu crvenu liniju oko Bijele kuće, pozivajući na prekid osmomjesečnog rata između Izraela i Hamasa u Gazi i pozivajući američke lidere da izvrše pritisak na Izrael da ne izvrši invaziju na Rafah, gdje su u subotu prijavljeni zračni napadi.

Kako sukob ulazi u deveti mjesec, demonstranti su uzvikivali "Od DC do Palestine, mi smo crvena linija" držeći dugački transparent na kojem su navedena imena Palestinaca koje su ubile izraelske snage.

Predsjednik Joe Biden pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne pokreće veliku vojnu operaciju, nazvavši je crvenom linijom, ali Izraelske odbrambene snage izvode vojne operacije u Rafahu i blizu njega od početka maja.

Krajem maja, u izraelskom zračnom napadu na kamp u južnoj Gazi ubijeno je najmanje 45 ljudi, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja. Na pitanje da li je to prekršilo predsjednikovu crvenu liniju, John Kirby, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost za komunikacije, rekao je da administracija ne vjeruje da izraelske akcije u Rafi predstavljaju "veliku kopnenu operaciju".

Taj stav su u subotu odbacili demonstranti u Washingtonu.

"Više ne vjerujem nijednoj od riječi koju Joe Biden kaže", rekao je 25-godišnji demonstrant Zaid Mahdawi iz Virdžinije, čiji su roditelji Palestinci.

"Ova 'crvena linija' u njegovoj retorici je smeće... pokazuje njegovo licemjerje i njegov kukavičluk", rekao je Mahdawi agenciji Frans pres.

Protest je organiziralo nekoliko grupa, uključujući Vijeće za američko-islamske odnose, CODEPINK i druge.

CODEPINK, ljevičarsku antiratnu organizaciju, mnogi podržavaju na protestima zbog njenog stava o palestinskoj državnosti, ali je drugi kritiziraju zbog protivljenja američkoj podršci Ukrajini tokom ruske invazije. Neki demonstranti su rekli da nisu povezani ni sa jednim pokretom.

Organizirani autobusi dovezli su ljude u glavni grad iz najmanje 13 država. Nije bilo zvaničnog broja demonstranata, ali je gomila formirala simboličnu crvenu liniju oko Bijele kuće.

Propalestinski demonstranti nose crvenu zastavu koja predstavlja "crvenu liniju" ispred Bijele kuće u Washingtonu, 8. juna 2024.
Propalestinski demonstranti nose crvenu zastavu koja predstavlja "crvenu liniju" ispred Bijele kuće u Washingtonu, 8. juna 2024.

Biden nije bio u Bijeloj kući da vidi protest, jer je u Francuskoj do nedjelje.

Bijela kuća čeka zvaničan odgovor Hamasa na najnoviji dogovor o taocima i prijedlog o prekidu vatre. Biden i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali su o Gazi na bilateralnom sastanku u subotu.

Glas Amerike je zatražio od Bijele kuće reakciju na proteste i zahtjeve demonstranata i primio je izjavu američke tajne službe: "U pripremi za događaje ovog vikenda u Washingtonu, D.C., koji imaju potencijal da privuku velike gužve, dodatne mjere javne sigurnosti postavljene u blizini kompleksa Bijele kuće."

Parada ponosa LGBTQ+ bila je među događajima u glavnom gradu SAD-a u subotu.

Neke informacije za ovaj izvještaj dala je agencija Frans pres.

XS
SM
MD
LG