Linkovi

Bijela kuća blokirala objavljivanje Bidenovog snimaka razgovora sa specijalnim tužiocem


Joe Biden (Foto: AP Photo/Susan Walsh)
Joe Biden (Foto: AP Photo/Susan Walsh)

Bijela kuća je blokirala objavljivanje audio snimka iz razgovora predsjednika Joea Bidena sa specijalnim tužiocem o njegovom postupanju sa povjerljivim dokumentima, tvrdeći da su republikanci u Kongresu samo željeli da snimci "isjeckaju" i da ih koriste u političke svrhe.

Spor oko pristupa snimcima je u središtu nastojanja republikanaca da sekretara za pravosuđe Merricka Garlanda optuže za nepoštovanje Kongresa i da ometaju pokušaje demokratskog predsjednika da bude reizabran, u posljednjim mjesecima teško osporavane kampanje.

"Odsustvo legitimne potrebe za audio snimcima otkriva vaš vjerovatni cilj - da ih isječete, izobličite i upotrijebite u partijske svrhe", naveo je savjetnik Bijele kuće Ed Siskel u oštrom pismu republikancima u Predstavničkom domu prije zakazana glasanja dva odbora Predstavničkog doma za upućivanje Garlanda pred Sekretarijat za pravosuđe, zbog odbijanja da preda audio zapis.

"Zahtijevati tako osjetljive i ustavom zaštićene materijale od izvršne vlasti zato što želite da njima manipulišete radi potencijalne političke dobiti je neprikladno", dodao je Siskel.

Garland je posebno obavijestio Bidena u pismu, koje je javno objavljeno u četvrtak, da audio zapis spada u djelokrug izvršne privilegije, koja štiti sposobnost predsjednika da dobije iskrene savjete od svojih savjetnika bez straha od trenutnog javnog otkrivanja i da štiti povjerljivu komunikaciju koja se odnosi na službene dužnosti.

"Došlo je do serije neosnovanih napada bez presedana na Sekretarijat za pravosuđe, ovaj pokušaj je posljednji u nizu", rekao je Garland

Garland je u pismu Bidenu rekao da su pokušaji predstavnika u Kongresu "očigledno nedovoljni da nadmaše štetne efekte koje bi dostavljanje snimaka imalo na integritet i efikasnost sličnih istraga u budućnosti".

Sekretarijat za pravosuđe je također upozorio Kongres da bi pokušaj nepoštovanja suda stvorio "nepotreban i neopravdan sukob", a pomoćnik državnog tužioca Carlos Uriarte je rekao: "Dugogodišnja pozicija izvršne vlasti, koje su se držale obje partije, jeste da zvaničnik koji potvrđuje izvršnu privilegiju predsjednika, ne može biti optužen za nepoštovanje Kongresa".

Siskelovo pismo članovima Kongresa dolazi poslije negodovanja Bidenovih pomoćnika i saveznika zbog komentara specijalnog tužioca Roberta Hura o Bidenovim godinama i mentalnoj oštrini, i naglašava zabrinutost u teškoj izbornoj godini oko toga kako bi potencijalno neugodni momenti iz dugog razgovora mogli da budu pogoršani objavljivanjem, ili selektivnim puštanjem snimaka.

Transkript razgovora sa Hurom pokazao je da se Biden muči da se sjeti nekih datuma i da povremeno miješa neke detalje - nešto što dugogodišnji saradnici kažu da je radio godinama i javno i privatno - ali, da inače ima dobru memoriju u drugim oblastima.

Biden i njegovi saradnici su posebno osjetljivi na pitanja o njegovim godinama. Sa 81 godinom, on je najstariji predsjednik u historiji i pokušava da osvoji još jedan četvorogodišnji mandat.

Hur, bivši visoki zvaničnik u Sekretarijatu za pravosuđe u Trumpovoj administraciji, imenovan je za specijalnog tužioca u januaru 2023. nakon otkrića povjerljivih dokumenata na više lokacija povezanih sa Bidenom.

U Hurovom izvještaju se navodi da su mnogi dokumenti pronađeni u Pen Biden centru u Washingtonu, u dijelovima Bidenove kuće u Delawareu i u njegovim papirima iz Senata na Univerzitetu Delaware, zadržani "greškom".

Ali istražitelji su pronašli dokaze o namjernom zadržavanju dokumenata pronađenih u Bidenovoj kući, uključujući garažu, kancelariju i podrumsku prostoriju.

Dosijei se odnose na porast broja trupa u Afganistanu tokom Obamine administracije, čemu se Biden oštro protivio. Biden je vodio evidenciju koja je dokumentovala njegovu poziciju, uključujući povjerljivo pismo Obami tokom praznika Dana zahvalnosti 2009. Neke od tih informacija podijelili su sa piscem govora sa kojim je objavio memoare 2007. i 2017. godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG