Linkovi

Bijela kuća: Biden i Zelenski zatražili od Rusije da vrati Ukrajini Zaporožje


Arhiv: Vojnik ispred nuklearne elektrane Zaporožje (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)
Arhiv: Vojnik ispred nuklearne elektrane Zaporožje (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Predsjednici Sjedinjenih Država i Ukrajine, Joe Biden i Volodimir Zelenski, su u telefonskom razgovoru u četvrtak, povodom ukrajinskog Dana nezavisnosti, zatražili od Moskve da ukrajinskim vlastima preda kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje, prenosi agencija Reuters.

Biden i Zelenski su također zatražili od međunarodnih zvaničnika da procijene bezbjednost elektrane, u svjetlu strahovanja od nuklearne katastrofe poslije međusobnih optužbi Moskve i Kijeva za granatiranje nuklearke u južnoj Ukrajini.

"Dvojica lidera su takođe zatražila od Rusije da vrati Ukrajini punu kontrolu nad nukearnom elektranom Zaporožje i pozvala na pristup Međunarodne agencije za atomsku energiju elektrani", navodi se u saopštenju iz Bijele kuće poslije razgovora.

Najveću evropsku nuklearku u martu su okupirale ruske snage, i kompleks je blizu prvih linija fronta, zbog čega je proteklih nedjelja bila pod stalnim napadima.

"Rusija bi trebalo da pristane na uspostavljanje demilitarizovane zone oko elektrane" i dozvoli posjetu "IAEA što je prije moguće da bi se provjerila bezbjednost sistema", saopštila je na konferenciji za novinare portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre uoči objavljivanja saopštenja.

Nuklearna elektrana Zaporožje u četvrtak je privremeno bila isključena sa elektromreže zbog štete pričinjene u požaru, što je izazvalo nestanak struje u regionu i povećalo strahovanja od nuklearne katastrofe.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom prethodno je saopštila da je nuklearka prvi put isključena iz elektromreže nakon što je u požarima oštećen jedan od električnih vodova koji elektranu povezuje sa mrežom.

"Kao rezultat toga, dva preostala funkcionalna reaktora su isključena sa mreže. Potezi okupatora izazvali su potpuno isključenje nuklearke sa elektromreže - prvi put u historiji", navodi se u saopštenju.

Zbog štete, isključena su dva preostala reaktora, ali je jedan brzo priključen, a obnovljeno je i snabdijevanje električnom energijom u tom području, rekao je guverner regiona Jevgenij Balitski kojeg je postavila Rusija.

Oštečeni vod, je po svemu sudeći, drugačiji od onog kojim se napajaju sistemi za rashlađivanje koji su ključni za bezbjedan rad reaktora, prenosi agencija AP.

Zaporožje snabdijeva Ukrajinu sa više od 20 odsto električne energije, a dvije strane se međusobno optužuju za napade na taj objekat zbog kojih međunarodna zajednica strahuje da bi moglo doći do nuklearne katastrofe.

Kijev je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) prenio da su u granatiranju, ranije ove nedjelje, oštećeni transformatori u obližnjoj termoelektrani i da je to na nekoliko sati poremetilo snabdijevanje Zaporožja električnom energijom.

XS
SM
MD
LG