Linkovi

Zašto je Bidenova Bijela kuća odabrala Keniju za svoju prvu državnu posjetu jednog afričkog lidera


Kenijski predsjednik William Ruto nakon polaganja vijenca na grobnice Martina Luthera Kinga mlađeg i Corette Scott King, tokom zaustavljanja u King Centru u Atlanti, Georgia, 20. maja 2024., u sklopu njegove državne posjete Sjedinjenim Državama.
Kenijski predsjednik William Ruto nakon polaganja vijenca na grobnice Martina Luthera Kinga mlađeg i Corette Scott King, tokom zaustavljanja u King Centru u Atlanti, Georgia, 20. maja 2024., u sklopu njegove državne posjete Sjedinjenim Državama.

Bijela kuća kaže da je odabrala Keniju za svoju prvu državnu posjetu jednog afričkog lidera iz mnogo razloga - ne samo zato što se istočnoafrička zemlja pojačala na globalnoj sceni, nudeći osoblje mirovnim misijama Ujedinjenih naroda na Haitiju, možda već ove sedmice.

Dopisnica VOA-e iz Bijele kuće Anita Powell sastala se sa Frances Brown, novoimenovanom direktorkom za afrička pitanja u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, uoči državne posete kenijskog predsjednika Williama Ruta.

Razgovarali su o nizu pitanja, uključujući tehnologiju, upravljanje klimom, otpis dugova, demokratiju, zdravlje i još mnogo toga.

Intervju je uređen radi kratkoće i jasnoće.

Glas Amerike: Za nekoliko dana, predsjednik Joe Biden ugostiće kenijskog predsjednika Williama Ruta u Bijeloj kući, njegovog prvog afričkog lidera u državnoj posjeti. Zašto je odabrana Kenija i koje rezultate možemo očekivati?

Frances Brown, direktorica NSC-a za afrička pitanja: Odabrali smo Keniju iz nekoliko razloga. Broj 1 je Kenija-SAD partnerstvo je zaista preraslo iz regionalno fokusiranog u globalno. ... i vidimo mnogo komplementarnosti u smislu onoga što pokušavamo da uradimo na klimi. Ono što pokušavamo da uradimo u vezi sa dugovima za svijet u razvoju i bezbjednosnim pitanjima.

Frances Brown, novoimenovana direktorka za afrička pitanja u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, 20. maja 2024.
Frances Brown, novoimenovana direktorka za afrička pitanja u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, 20. maja 2024.

Drugi razlog zbog kojeg smo željeli da imamo ovu državnu posjetu Kenije je taj što smo oboje demokratije, i naša veza je veoma duboka kao demokratije, a naša veza je veoma duboka na međuljudskim vezama.

Treći razlog je taj što Kenija i SAD zaista rade slično u smislu dovođenja privatnog sektora u rješavanje globalnih izazova. Dakle, puno ćemo pričati o tome. Rezultati koje ćete vidjeti su u domenima tehnologije, čiste energije i klimatske tranzicije, otplate dugova, demokratije, međuljudskih veza i pitanja vezanih za zdravlje.

Glas Amerike: Kenija se nada da će uskoro imati mirovne snage na Haitiju. Zašto je ovo toliko važno za administraciju?

Brown: Zaista pozdravljamo Kenijce koji dižu ruku da pomognu u vođenju ove multinacionalne misije podrške sigurnosti na Haitiju, jer je to na neki način primjer onoga što sam upravo spomenula da Kenija diže ruku da riješi probleme čak i izvan svog regiona. ... Kao što možda znate, planiranje je u toku već nekoliko mjeseci. Uključuje policijske stručnjake iz cijelog svijeta koji rade na razvoju koncepta operacija. Kenija ne ide sama. SAD su dale 300 miliona dolara za ovo, tako da je to velika stvar za nas.

Glas Amerike: Postoje li neki drugi bezbjednosni sporazumi do kojih bi ove dvije zemlje mogle doći tokom državne posjete?

Brown: Rekla bih da pazite na ovaj prostor, jer mislim da je sigurnosna saradnja sa Kenijom zaista važna.

Glas Amerike: Hoće li biti fokusiran na prijetnje iz Somalije ili iz drugih dijelova istočne Afrike?

Brown: SAD i Kenija već dugo sarađuju po pitanju Somalije. Mislim da možete naći najave vezane za sigurnost koje idu dalje od toga.

Glas Amerike: Američke trupe se povlače iz Sahela i takozvanog "pojasa puča". Koje su zabrinutosti administracije o sigurnosti u regionu Sahela, posebno kada Rusija širi svoj otisak tamo?

Brown: Kao što je naširoko objavljeno, vršimo uredno povlačenje iz Nigera. Reći ću da je prilično u skladu sa [kontraterorističkim] stavom naše administracije općenito da smo unijeli promjene u naš stav koje su u skladu s našom politikom. Nije tajna da je demokratija na koljenima na mnogim mjestima širom svijeta.

Ako razgovarate sa stručnjacima za demokratiju, demokratija je na otprilike 20. godini globalnog pada. Dakle, Afrika nije usamljena u tom pogledu. Bidenova administracija je fokusirana na podizanje i partnerstvo s demokratijama kako bi im pomogla da napreduju.

Možda ste vidjeli USAID-ovu inicijativu za postizanje demokratije. Radimo sa nekoliko afričkih zemalja na tome. I mislim da je to, opet, nešto o čemu ćemo mnogo razgovarati s Kenijcima, jer je predsjednik Ruto govorio o imperativu demokratskog ispunjenja.

Glas Amerike: Što se tiče pitanja trgovine i Zakona o afričkom rastu i mogućnostima — očigledno, ovo će biti odluka Kongresa, ali kako se administracija osjeća o prednostima trgovine i trgovine bez barijera sa Sjedinjenim Državama?

Brown: Predsjednik Biden je zaista bio glasan da vidi ponovnu autorizaciju AGOA-e i modernizaciju AGOA-e kao veliki prioritet. To je bilo ogromno, mislim iz naše perspektive, ali i iz perspektive regiona. To je nešto o čemu puno čujemo od naših kenijskih partnera. Očekujemo to od Kongresa. Ali kao što znate, ponovna ovlaštenja dolaze sljedeće godine, i očito se nadamo da će se stvari pokrenuti prije toga.

Glas Amerike: Predsjednikov plan za hitne slučajeve za pomoć AIDS-u – koji je doslovno bio spas za ljude širom afričkog kontinenta – biće obnovljen sljedeće godine. Kako Bijela kuća vidi ovaj program kao doprinos nacionalnoj sigurnosti?

Brown: Vidimo PEPFAR kao neophodan. I kao što znate, PEPFAR je bio podržan dvostranačkom kongresnom podrškom i širom administracija od prvobitne inicijative Georgea W. Busha. Mislimo da PEPFAR pruža usluge za ljude širom kontinenta, i mi smo ponosni što ga podržavamo i tražimo ponovnu autorizaciju.

Glas Amerike: Kada će predsjednik Biden posjetiti Afriku i gdje će ići?

Brown: Dakle, u ovom trenutku ne mogu praviti vijesti najavljujući predsjednička putovanja. Ali ono što ću reći je do sada, mislim da je posvećenost predsjednika Bidena odnosu s kontinentom prilično jasna. Ako razmišljate o Keniji, ovo je prva državna posjeta koju u ovom mandatu dajemo zemlji koja nije članica G20. Bilo je samo pet drugih državnih posjeta. ... Ali onda samo pogledate stalan tok službenih putovanja kabineta na kontinent u protekle dvije godine - prema našem prebrojavanju, 24 direktora ili službenika na nivou kabineta su otišli na to putovanje, a svi su ponijeli svoje agenda.

Takođe bih rekao da je samo u pogledu drugih načina na koje je predsjednik Biden pokazao svoju posvećenost, zalaganje za članstvo AU [Afričke unije] u G20 bilo ogromno. Zalaganje za više afričkih sjedišta i međunarodnih finansijskih institucija i sve druge transformativne investicije.

Glas Amerike: Upravo ste se pridružili NSC-u u ovom svojstvu. Koje prioritete donosite?

Brown: Mislim da ovaj položaj vidim kao pomak naprijed na afirmativnoj agendi koju je predsjednik Biden prvi iznio i Strategiji za podsaharsku Afriku, koja je objavljena krajem 2021. Zatim Samit afričkih lidera, koji je došao na kraju 2022. Ta dva događaja su pokrenula dosta inicijativa. Sada idemo naprijed u implementaciji.

Istovremeno, naravno, u NSC-u se hitno ponekad nadmeće sa važnim, pa smo, naravno, zaokupljeni upravljanjem krizama. I zaista smo otriježnjeni zbog kriza koje se dešavaju u mnogim dijelovima kontinenta. Dakle, svoju ulogu doživljavam kao balans između to dvoje, i oduševljena sam što sam u tome.

XS
SM
MD
LG