Linkovi

Bijela kuća traži formiranje svemirskih snaga do 2020.


Potpredsjednik SAD Mike Pence i sekretar za odbranu Jim Mattis Pentagonu, 9. avgust 2018.
Potpredsjednik SAD Mike Pence i sekretar za odbranu Jim Mattis Pentagonu, 9. avgust 2018.

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Mike Pence rekao je da Pentagon preduzima nove korake na formiranju svemirskih snaga do 2020. godine da bi se suprostavio "novim prijetnjama na novom bojnom polju".

"Došlo je vrijeme da se ispiše novo veliko poglavlje u istoriji naših oružanih snaga, da se pripremimo za naredno bojno polje. Došlo je vrijeme da formiramo Svemirske snage Sjedinjenih Država", poručio je Pence u govoru u Pentagonu.

Pence je u govoru izdvojio prijetnje iz Kine i Rusije, naročito njihove kapacitete da ometu rad satelita ili da ih unište.

​Trump se u junu založio za formiranje svemirskih snaga, novog roda američke vojske, da bi se osigurala američka dominacija u svemiru.

Pentagon je u četvrtak podnio Kongresu izvještaj, u kojem se navode detalji o formiranju komande za svemirske operacija, koja će nadgledati snage za svemirske operacije iz različitih vojnih rodova, do formiranja svemirskih snaga. Kongres mora da odobri formiranje šestog roda vojske.

Sekretar za odbranu Jim Mattis, koji je prošle godine bio skeptičan u pogledu tog zahtjeva, u četvrtak je podržao formiranje nove komande u kojoj bi bili članovi postojećih vojnih rodova.

"Moramo biti u mogućnost da se takmičimo, da sprječimo i pobijedimo", naglasio je Mattis.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG