Linkovi

Trump naložio osnivanje "svemirskih snaga"


Predsjednik i potpredsjednik SAD Donald Trump i Mike Pence
Predsjednik i potpredsjednik SAD Donald Trump i Mike Pence

Američki predsjednik Donald Trump saopštio je u ponedjeljak da je naložio osnivanje šestog roda američke vojske koji će biti usredsređen na svemir.

"Nije dovoljno samo imati američko prisustvo u svemiru. Amerikanci moraju da dominiraju svemirom", rekao je Trump uoči sastanka sa Nacionalnim savjetom za svemir. "Imaćemo vazduhoplovne snage i 'svemirske snage'. Odvojene, ali jednake."

Sjedinjene Države su potpisnica Međunarodnog ugovora o svemiru iz 1967. godine, kojim je zabranjeno postavljanje oružja za masovno uništenje u Zemljinu orbitu, dok se mjesec i druga nebeska tela mogu koristiti samo u mirovne svrhe.

Ideja o formiranju svemirskih snaga postojala je i prije, a njene pristalice isticale su da će to učiniti Pentagon efikasnijim.

Međutim, taj prijedlog su kritikovali visoki vojni zvaničnici, među kojima je i načelnik američkih vazduhoplovnih snaga general David Goldfein koji je prošle godine rekao u Kongresu da bi to bio pogrešan potez. Vazduhoplovne snage nadgledaju većinu vojnih aktivnosti povezanih sa svemirom.

Za osnivanje "svemirskih snaga" potrebno je odobrenje Kongresa koji je podijeljen u pogledu tog pitanja.

"Srećom, predsjednik ne može to da uradi bez Kongresa, zato što sada nije vrijeme da se podjele vazduhoplovne snage. Bilo bi ugroženo previše misija", tweetovao je demokratski senator Bill Nelson.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG