Linkovi

BiH država s najmanjim postotkom zaštićene prirode u Europi


Blidinje, park prirode na jugu BiH.
Blidinje, park prirode na jugu BiH.

Sa samo četiri posto zaštićenog kopnenog područja, Bosna i Hercegovina je država s najmanjim postotkom zaštićene prirode u Europi.

U povodu Dana planete Zemlje, koji se obilježava 22. aprila u više od 150 zemalja svijeta, organizacija SaveOnEnergy analizirala je skoro 80.000 zaštićenih kopnenih područja u Europi, izračunavajući postotak zaštićenog prostora po zemlji, kako bi otkrili koja država ulaže najveće napore u očuvanju svog prirodnog terena.

U analizi koju je provela web-stranica otkriveno je da sa samo četiri posto Bosna i Hercegovina država s najmanjim postotkom zaštićene prirode u Europi.

Iako postoji 40 takvih mjesta, oni pokrivaju samo 1.922 km2 od 192.232 km2 kopna zemlje.

Luksemburg je evropska zemlja s najvećim postotkom zaštićenog zemljišta (76 posto) zahvaljujući zaštićenim mjestima kao što su Geopark Mëllerdall i Naturpark Our.

Ali Luksemburg je i jedna od najmanjih zemalja u Europi (2.586 km2) i ima samo 134 takva područja, ali s tim površinama koje pokrivaju 1.963 km2 zauzima prvo mjesto.

Na drugom mjestu je Slovenija, sa 72 posto zemlje koja je zaštićena, a država ima 1.891 zaštićenih područja.

Štiteći samo šest posto svoje kopnene zemlje, Rumunija se nalazi na posljednjem mjestu. Iako imaju mnoga zaštićena područja, poput Dealul Zackel i Cindrel, ona nisu široko rasprostranjena po cijeloj zemlji.

Posljednjih pet mjesta na mapi s postotkom zaštićene prirode popunjavaju Srbija, Belgija i Portugal, sa samo sedam, osam i devet posto zaštićenog zemljišta, saopćio je SaveOnEnergy.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG