Linkovi

Milioni novih zaduženja za Bosnu i Hercegovinu


Parlament BiH Izvor: BIRN BiH

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su, u utorak, 2. februara, na online sjednici, prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za realizaciju Projekta oporavka i podrške firmama.

Riječ je o zajmu od 45 miliona eura od kojih 60 posto ide za Federaciju BiH (FBiH) a 40 posto za Republiku Srpsku (RS).

Cilj ovog kredita je da se podrži oporavak privatnih poduzeća koji su pogođeni ekonomskim utjecajem krize COVID-19 kroz pristup financiranju i konsolidirane programe javne podrške usmjerene na gospodarstvo“, kazala je Jelka Miličević, ministrica financija Federacije BiH.

Miličević je dodala kako će rok otplate ovog kredita biti 15 godina, a za cijeli projekat nisu potrebna dodatna sredstva iz budžeta.

Na istoj sjednici prihvaćen je i prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o kreditnoj liniji (Makrofinansijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu) između Evropske unije (kao zajmodavca) i Bosne i Hercegovine (kao zajmoprimca) i Centralne banke Bosne i Hercegovine (kao agenta zajmoprimca)

Predviđeno je zaduženje od 250 miliona eura. Od toga pripada FBiH 61,5 posto ili 153 miliona eura i 750 hiljada eura.

Rok otplate zajma je 15 godina. Cilj zajma je ublažiti posljedice pandemije korona virusa, odnosno, ublažiti ograničenja koja Bosna i Hercegovina ima u smislu financiranja iz vanjskih izvora, ublažiti platnu bilansu, objasnila je ministrica Miličević.

XS
SM
MD
LG