Linkovi

Policijski podaci o starom slučaju pridruživanja Wagneru predati Tužilaštvu BiH


Slika preuzeta iz videa koji je bjelorusko ministarstvo obrane objavilo 20. srpnja 2023., bjeloruski vojnici i plaćenici s Wagnera
Slika preuzeta iz videa koji je bjelorusko ministarstvo obrane objavilo 20. srpnja 2023., bjeloruski vojnici i plaćenici s Wagnera

Federalna uprava policije podnijela je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine izvještaj o Davoru Savičiću iz Doboja, zbog sumnje da je bio član paravojne plaćeničke grupe "Wagner".

Za Radio Slobodna Evropa iz Federalne policije je pojašnjeno da se moguće krivično djelo pridruživanja "Wagneru" odnosi na raniji period, odnosno 2014. i 2015. godinu.

Ranije su ukrajinske vlasti, ali i ukrajinska web-stranica Mirotvorec, koja objavljuje baze podataka o "proruskim teroristima, separatistima, plaćenicima, ratnim zločincima i ubojicama", za Savičića je naveli da je bio u plaćeničkoj paravojnoj jedinici "Wagner".

Na osnovu nekoliko videa na Telegramu i ruskoj mreži Vkontakte, RSE je utvrdio da je Savičić moguće ponovno aktivan kad je riječ o ruskoj invaziji u Ukrajini, kao i da stoji iza plaćeničke grupe "Vuk".

RSE nije mogao potvrditi je li jedinica "Vuk" u okviru ruske vojske i koliko članova broji. Savičić nije odgovorio na upite RSE putem Vkontakte.

"Izvještaj je podnesen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo 'Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama' iz člana 162b. i 'Organizovanje terorističke grupe' iz člana 202d. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Federalne uprave policije (FUP).

Navode da je FUP u suradnji s INTERPOL-om i Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, prikupio dokaze da se Savičić pridružio paravojnoj ruskoj jedinici "Wagner".

Mediji u Bosni i Hercegovini i Srbiji su za Savičića pisali i da je tokom rata u BiH bio pripadnik paravojne grupe Srpska dobrovoljačka garda, koju je predvodio Željko Ražnatović Arkan.

Grupe koje je predvodio Ražnatović sumnjiče se da su počinile ratne zločine u Bijeljini, Sanskom Mostu i Bosanskom Šamcu u BiH. Arkan je pred Međunarodnim sudom u Hagu 1999. optužen za ratne zločine, ali mu nije suđeno, jer je godinu dana kasnije ubijen u beogradskom hotelu Interkontinental.

Tužiteljstvo BiH i SIPA nisu za RSE mogli potvrditi ove navode o Savičićevoj ulozi u ratu u Bosni i Hercegovini.

"U interesu rada na predmetima i otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela, Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije i agencije, ne mogu davati informacije da li je neka fizička ili pravna osoba u fokusu interesovanja agencija za provedbu zakona", rekli su iz Tužiteljstva na pitanje o tome je li Savičić bio u Bosni i Hercegovini uz Arkana i članove paravojne grupe.

Pridruživanje stranim vojnim, paravojnim formacijama je od 2014. godine kažnjivo djelo u Bosni i Hercegovini. Propisane kazne Krivičnog zakona variraju u ovisnosti o kvalifikacijama i mogu iznositi od tri mjeseca do deset godina zatvora.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG