Linkovi

Vakcinacija protiv korona virusa u BiH počela Sputnikom V


Prvu vakcinu u BiH protiv koronavirusa primio je generalni direktor UKC RS Vlado Đajić, Banjaluka, 12, februar 2021.
Prvu vakcinu u BiH protiv koronavirusa primio je generalni direktor UKC RS Vlado Đajić, Banjaluka, 12, februar 2021.

Vakcinacija protiv virusa korona ruskom vakcinom "Sputnjik V" počela je danas u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Drugi entitet, Federacija BiH, i dalje je bez nabavljene vakcine protiv COVID-19.

Prve doze vakcine primilo je oko 20-tak radnika COVID odjela, te načelnici odjeljenja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) u Banjaluci.

Vakcinacija je počela u UKC RS, a prvu vakcinu primio je generalni direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić.

"Ovo je istorijski trenutak za UKC RS, RS i BiH. Pored toga što sam u svakodnevnom kontaktu i ulazim u COVID odjeljenja, apsolutno imam povjerenja u vakcinu i vjerujem da će koristiti u prevenciji ovog oboljenja", rekao je Đajić i dodao da će nakon zdravstenih radnika uslijediti vakcinacija stanovništa RS.

Prvu dozu vakcine primio je i Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske, koji je podsjetio građane da ne smiju zaboraviti da vakcina predstavlja ogroman korak u borbi protiv korona virusa.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, prima vakcinu protiv koronavirusa, Banjaluka, 12. februar 2021.
Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, prima vakcinu protiv koronavirusa, Banjaluka, 12. februar 2021.

"Sigurno je da će vakcina pridonijeti boljoj epidemiološkoj situaciji u narednom periodu, a ono što nama preostaje je da se dobro organizujemo i pružimo zdravstveno zaštitu svim našim građanima", rekao je Zeljković.

On je naglasio da će Institut za javno zdravstvo RS i dalje da vrši nadzor nad epidemiološkom situacijom, te da je jako važno da se u što kraćem periodu vakciniše što veći broj građana.

"Pozivam građane da pristupe vakcinaciji. Jako je važno da budu svjesni koju korist vakcina predstavlja kako za RS tako i za zdravlje svakog pojedinca", dodao je Zeljković.

Vakcinaciji je prisustvovao i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS koji je rekao da je tu kako bi pružio podršku svojim kolegama, te da će se on vakcinisati kad krene masovna vakcinacija stanovništva.

"Svakako ću se i ja vakcinisati kad krene ovaj sljedeći kontigent sa masovnijom vakcinacijom stanovništva. Biću prvi među jednakima. Nadam se da ćemo u ovoj godini doživjeti neke bolje uslove života u odnosu na prošlu godinu", rekao je Šeranić.

Prošle sedmice u BiH je stiglo 2.000 doza ruskih vakcina, a riječ je o interventnom uvozu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite entiteta Republika Srpska.

Šeranić je ranije izjavio da se očekuje da u drugoj polovini februara stigne još 200.000 doza za 100.000 osoba u ovom entitetu i isto toliko do polovine marta, što ukupno čini prvu narudžbu vakcina koju je RS imala prema Ruskoj Federaciji.

U entitet RS stiglo 2.000 vakcina Sputnik V. (Foto: Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite RS)
U entitet RS stiglo 2.000 vakcina Sputnik V. (Foto: Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite RS)

RS je potpisala je predugovor za nabavku vakcina sa kineskim Sinopharmom, potvrdio je u utorak 9. februara premijer RS Radovan Višković na sjednici Narodne skupštine RS. Predugovor je potpisan i sa dobavljačima kineske vakcine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je 3. februara rekao da BiH ima "pismeno obavještenje da će najkasnije do sredine februara u BiH stići oko 27.000 Pfizerovih vakcina i između 200.000 i 250.000 vakcina proizvođača Moderna".

BiH trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40 posto stanovništva.

Na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH je 30. januara stigla obavijest i potvrda iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) u kojoj stoji da će od sredine februara početi isporuka vakcina za BiH.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, zaključno sa 11. februarom u BiH je korona virusom bilo zaraženo 125.123 osoba od kojih se 102.339 oporavilo, a 4.868 je preminulo od posljedica zaraze.

XS
SM
MD
LG