Linkovi

Ustavni sud BiH: Naredbe o maskama i ograničenju kretanja su neustavne


BOSNIA AND HERZEGOVINA -- PANDEMIC CORONAVIRUS BLACK FRIDAY -- Women wearing face masks walk in Sarajevo, in the midst of the COVID-19 coronavirus pandemic, in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 24 November 2020. EPA-EFE/FEHIM DEMIR
BOSNIA AND HERZEGOVINA -- PANDEMIC CORONAVIRUS BLACK FRIDAY -- Women wearing face masks walk in Sarajevo, in the midst of the COVID-19 coronavirus pandemic, in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 24 November 2020. EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio odluku u kojoj je utvrdio kršenje prava na “privatni život” i slobodu kretanja, ali je odbio kao neosnovanu apelaciju da se ukinu naredbe Kriznog štaba o obaveznom nošenju zaštitnih maski, kao i ograničavanju kretanja na teritoriji Federacije.

Piše: Emina Dizdarević

U odluci Ustavnog suda BiH je navedeno da nametanje obaveze nošenja maske predstavlja miješanje u pravo na “privatni život”, kao i da ograničavanje kretanja stanovništva na teritoriji Federacije u vremenu od 23 do pet sati predstavlja nesumnjivo “miješanje” u pravo na slobodu kretanja.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravlja je donio odluke u kojima se naređuje obavezno nošenje zaštitih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru uz poštivanje fizičke distance. Također, federalni Krizni štab je donio naredbu kojom se ograničava kretanje građana u noćnim satima.

Ustavni sud je naveo da mjere koje javna vlast poduzima ne odstupaju od mjera koje se poduzimaju i u nizu drugih država i koje preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija, te da su one donesene od struke, pa se Ustavni sud ne smatra nadležnim niti pozvanim da te mjere cijeni sa stručnog medicinskog aspekta, dodaje se u odluci.

“Mjere kojima se zadire u osnovna ljudska prava i to u ovako masovnom obimu u odnosu na cjelokupno stanovništvo, moraju biti i proporcionalne cilju kojem se teži, što podrazumijeva njihovu primjenu nakon podrobne analize i zaključka, te analize da druge blaže mjere ne bi vodile javnom cilju i moraju biti pod stalnim preispitivanjem kako ne bi trajale duže od neophodnog”, navedeno je u odluci Ustavnog suda.

Zastupnici apelanta Nina Kisić i Goran Dragović, advokati iz Sarajeva, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) su izrazili zadovoljstvo činjenicom, kako navode, da je Ustavni sud ponovno zaštitio ljudska prava građana BiH, prepoznavši kršenje prava na privatni život i prava na slobodu kretanja, kao i neaktivnost najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti.

Zastupnici apelanta su više puta ukazivali na brojne probleme u vezi s načinom donošenja odluka od strane uskih segmenata izvršne vlasti, što je u konačnici prepoznao i Ustavni sud BiH kao konačni arbitar postupanja organa vlasti u BiH”, smatraju advokati.

S druge strane, Ustavni sud zaključuje da je neosnovan dio apelacije u kojem se zahtijeva ukidanje osporenih naredbi, zato što bi takvim ukidanjem, s obzirom na nesumnjiv javni interes za uvođenje neophodnih mjera zaštite stanovništva od pandemije, mogle nastati negativne posljedice prije nego što zakonodavna i najviša izvršna vlast preduzme mjere u okviru svojih ovlaštenja i obaveza.

Odluke Ustavnog suda su obavezujuće i konačne.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG