Linkovi

Optužnica protiv deset osoba za zločin u Sarajevu 3. maja 1992.


Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH
Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv deset osoba u predmetu „Dobrovoljačka“ zbog ratnog zločina počinjenog 3. maja 1992. godine u Sarajevu.

Optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, a iz Tužilaštva navode da se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema saopštenju Tužilaštva, njih desetorica se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Na teret im je, prema Tužilaštvu, stavljeno da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili počinioce kao i da su im pomagali poslije izvršenog zločina.

„Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 03. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani“, saopšteno je iz Tužilaštva.

U istom saopštenju je navedeno da je Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) provelo temeljitu istragu u kojoj je saslušano više stotina svjedoka događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Ranije se provodila istraga protiv 14 tadašnjih vojnih i političkih dužnosnika Republike BiH u vezi sa dešavanjima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, ali je obustavljena 17. januara 2012., a međunarodni tužilac Jude Romano je obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da samo oštećena strana može da podnese pritužbu.

Pritužbu za obustavljanje istrage su podnijele porodice poginulih boraca uz stručnu pomoć MUP-a RS-a. Nakon što nije odlučeno o prigovorima, oštećeni su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je početkom 2018. godine naredio Tužilaštvu BiH da odluči po prigovorima za obustavljanje istrage, a Državno tužilaštvo je stavilo van snage Naredbu o obustavi istrage u predmetu “Dobrovoljačka” i naredilo ponovno njeno otvaranje.

XS
SM
MD
LG