Linkovi

Zdravstveni radnici u Sarajevu štrajkuju u jeku pandemije


ilustracija (Foto: CIN)
ilustracija (Foto: CIN)

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevu (KS) nastavili su u srijedu 8.jula generalni štrajk zbog nepotpisanog novog granskog kolektivnog ugovora.

Shodno tome pružat će se pomoć samo hitnim pacijentima, a u punktovima ispred zdravstvenih ustanova trijažu će obavljati samo doktori.

Sindikat radnika u zdravstvu, jedan od tri u Kantonu Sarajevo, bori se za prava više od 3.000 radnika.

U ovom štrajku ne sudjeluju članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije i Sindikata radnika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Generalni štrajk zdravstvenih radnika počeo je 2. septembra prošle godine, ali je uslijed proglašavanja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa bio prekinut.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS izjavio je za Radio Slobodna Europa (RSE) kako nije dobro pokretati štrajk uslijed pandemije korona virusa, no to je to jedini način da se ovaj sindikat izbori za svoja prava.

"Građanima se izvinjavamo. Ovo što radimo potez je iz očaja. Pokušat ćemo ubijediti vlast da riješimo ovaj problem, a kad ga riješimo idemo svi zajedno da reformiramo zdravstvo u KS, jer to građani zaslužuju", naglasio je Selimić.

On se također nada da će uskoro u pregovorima sa Vladom KS doći do dogovora.

"Sa prošlom vladom nismo uspjeli ništa dogovoriti. Sa ovom novom vladom ima nekih pomaka. Završili smo usaglašavanje našeg kolektivnog granskog ugovora. Ostalo je dogovoriti kojeficijente", kazao je Selimić.

Medicinski radnici će izlaziti svaki dan od 10:30 do 11:00 sati ispred zdravstvenog objekta, a u četvrtak (9.juli) izlaze pred zgradu Vlade KS.

Iz Sindikata su poručili da žele na miran i dostojanstven način izraziti nezadovoljstvo odnosom Vlade KS prema radnicima u zdravstvu i pacijentima. Osim toga, cilj im je, kako su naveli, da podsjete da ih vlast mora uvažavati kao socijalnog partnera.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG