Linkovi

BiH: Promjena na čelu Centralne izborne komisije. Novi predsjednik Branko Petrić


CIK BiH
CIK BiH

Petrić je izabran za predsjednika po sistemu rotacije za narednih 21 mjesec, s obzirom na to da se čelnik birao iz reda srpskog naroda.

Nakon tajnog glasanja članova CIK-a, komisija za izbor predsjednika je konstatirala da je prema svim važećim glasovima, najveći broj osvojio Branko Petrić koji je dobio četiri, a drugi kandidat Novak Božičković tri glasa.

Božičković je najavio žalbu.

Petrić je izabran za predsjednika po sistemu rotacije za narednih 21 mjesec, s obzirom na to da se čelnik birao iz reda srpskog naroda.

Prvi put u poslijeratnom periodu se dogodilo da je u toku izbornih aktivnosti predsjedniku CIK-a istekao mandat, a što je slučaj s prošlom predsjednicom Irenom Hadžiabdić kojoj mandat ističe šest dana prije održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Novoimenovani predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Branko Petrić, rodom iz Dervente, završio je Pravni fakultet u Beogradu. Nakon završenog studija, u Derventi je radio u općinskim organima uprave.

Od početka rata u BiH do 1996. godine bio je predsjednik Osnovnog suda, a nakon toga i ministar pravde u Vladi Republike Srpske. Od 1998. do 2001. godine obnašao je funkciju ambasadora BiH u Republici Sloveniji.

Početkom 2000.-ih, Parlament BiH ga imenuje za člana Izborne komisije u BiH, a potom i za predsjednika. Za člana CIK-a ponovo je imenovan 2011. godine, a u septembru iste godine izabran je za predsjednika CIK-a.

XS
SM
MD
LG