Linkovi

RSE: Da li će izbori u BiH biti fer?


"Već je primijećena i kupovina glasova", navodi Vehid Šehić (na fotografiji: predizborni plakati u BiH, fotoarhiv)
"Već je primijećena i kupovina glasova", navodi Vehid Šehić (na fotografiji: predizborni plakati u BiH, fotoarhiv)

Dok su u razvijenim demokratskim društvima izbori prilika da građani čuju različite stavove i programe koje im nude političke stranke i praznik da se broje glasovi, u Bosni i Hercegovini politički subjekti još uvijek više razmišljaju o tome da li će izbori biti fer i pošteni.

Politički akteri u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) već uveliko vode polemiku oko regularnosti izbora iako je do početka izborne kampanje za opšte izbore u BiH ostalo još dvije sedmice.

Dva najveća politička bloka u RS-u više razmišljaju o regularnosti izbora nego o tome šta da ponude svojim biračima.

"Postoji čitav plan kako spriječiti izbore odnosno rezultate izbora. Meni i mojoj partiji i mojoj koaliciji je važno da se izbori održe i budu pošteni i fer", kazao je predsjednik RS-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik.

Opozicioni koalicioni blok Savez za pobjedu, okupljen oko Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Narodnog demokratskog pokreta (NDP), s obzirom na iskustva sa prethodnih izbora i kupovinu njihovih poslanike nakon izbora (afera Cvijanović, prim. aut.) sumnja u fer i poštene izbore.

Generalni sekretar PDP-a Perica Bundalo smatra da i same optužbe koje stižu od vladajuće koalicije okupljene oko SNSD-a, o mogućem haosu koji će opozicija napraviti na dan ili nakon izbora dovodi u pitanje njihovu regularnost.

"Ovo je već isproban metod s ciljem da se jedan dio građana pokuša preplašiti i da na dan izbora ne izađu na izbore već ostanu kod kuće. Sasvim je jasno da u tom slučaju to odgovara onima koji takvu priču proizvode", mišljenja je Bundalo.

Ni građani Bosne i Hercegovine ne vjeruju u regularnost izbora.

U nedavno provedenoj anketi "Mediji i građani na izborima", dvije trećine ispitanika u BiH je izjavilo da ne vjeruje da su izbori slobodni i pošteni.

U Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" koja je analizirala ponašanje političkih stranaka pred početak izborne kampanje, kažu da su već uočene nepravilnosti.

Utvrdili su da je 18 političkih stranaka uveliko prekršilo Izborni zakon BiH i počelo kampanju prije vremena.

Predsjednik Strateškog odbora koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić kaže da je već primijećena i kupovina glasova, nuđenjem novca ili poklona za glas.

"To se radi masovno. Moram reći da je to politička korupcija, a onda ćemo te iste političare slušati kako će se boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije", ukazuje Šehić.

Šehić: Na sceni je politička korupcija
Šehić: Na sceni je politička korupcija

Pokušaj 11 političkih stranaka da se prije ovogodišnjih izbora usvoje izmjene Izbornog zakona koje predviđaju uvođenje skenera glasačkih listića, videonadzor na biračkim mjestima te dodatnu kontrolu identiteta glasača, nije prihvaćen u državnom parlamentu.

Iz koalicije "Pod lupom" smatraju da su najveće prevare moguće upravo na birački mjestima i poručuje da su najbitnija karika u izbornom procesu članovi biračkih odbora. Navode da, ako oni budu radili odgovorno, ne bi bili potrebni ni skeneri, niti bilo kakve provjere na dan izbora.

Međutim, upravo ove godine zbog velikog broja malih stranaka koje nemaju mogućnost prolaska cenzusa na izborima, postoji velika mogućnost trgovine mjestima u biračkim odborima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG