Linkovi

Korićanske stijene: Ratni veterani i porodice žrtava odali počast ubijenim civilima


Korićanske stijene: Ratni veterani i porodice žrtava odali počast ubijenim civilima
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Ratni veterani Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Vojske Republike Srpske (VRS) odali su danas počast za 200 ubijenih Prijedorčana na lokalitetu Korićanske stijene u blizini Skender-Vakufa/Kneževa, u organizaciji Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

– Korićanske stijene su jedan od lokaliteta masovnih ubistava nesrpskog stanovništva Prijedora i dolaskom ovdje želimo još jednom odati počast žrtvama i ukazati na važnost procesuiranja odgovornih za zločine i rada na pronalasku posmrtnih ostataka žrtava. Kao ratni veterani osjećamo odgovornost i obavezu da iskažemo poštovanje prema svim žrtvama i njihovim porodicama i ukažemo na važnost sjećanja na žrtve ovakvih zločina. Još jednom ukazujemo i da je ovaj lokalitet neobilježeno mjesto stradanja te pozivamo nadležne vlasti da dozvole žrtvama da ovo mjesto obilježe – kazao je član Centra za nenasilnu akciju i ratni veteran ARBiH iz Zavidovića Amer Delić.

Predsjednica Organizacije porodica šehida, poginulh boraca i nestalih osoba iz Kotor-Varoši Munevera Avdić, koja je suorganizator komemoracije zajedno s Regionalnim udruženjem logoraša iz Banja Luke, podsjetila je i na stradanje Bošnjaka i Hrvata iz Kotor-Varoši na ovom lokalitetu.

Ratni veteran iz Šamca Đoko Pupčević kaže kako je važno doći na Korićanske stijene i odati počast žrtvama te vidjeti mjesta stradanja.

– Ti nevini civili su stradali samo zato što su druge vjere. Nakon što su prošli logore krenuli su u razmjenu i sigurno je to bila neka nada i radost, ali su nažalost skončali u ovom ambisu dubokom 200 metara. Ružno je pogledati ovdje u ovu provaliju, a kamoli doživjeti takvu nesreću. Žalosno je što nisu procesuirani svi zločinci koji su zločin počinili, ti ljudi koji su to počinili trebaju sami da dođu, da se prijave i da odleže za ono što su učinili – kazao je veteran Vojske Republike Srpske Đoko Pupčević.

Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova glavica), Sijekovcu kod Bosanskog Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Ahmićima kod Viteza, Grabovici kod Mostara, Skelanima kod Srebrenice, Briševu i Zecovima kod Prijedora, Stupnom Dolu kod Vareša, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

Rubrike

XS
SM
MD
LG