Linkovi

BiH: Usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, evropski uvjet


Usvojen zakon spriječavanju pranja novca i finansiranju terorizma
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Usvojen zakon spriječavanju pranja novca i finansiranju terorizma

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) u petak, 16. februara, na hitnoj sjednici usvojio je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ovaj zakon je jedan od prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti do marta, kada će biti donesena odluka o tome hoće li BiH početi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Donošenjem ovog zakona Bosna i Hercegovina je izbjegla stavljanje na sivu listu Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF).

FATF je međunarodno tijelo za praćenje pranja novca i finansiranje terorizma i ispunjavanja standarda u ovim oblastima.

Komitet eksperata Savjeta Evrope za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) boravi u posjeti BiH radi procjene da li je zemlja postigla zadovoljavajući nivo standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Na usvajanje zakona je pozvala i Kancelarija Evropske unije u BiH, koja je zatražila od Doma naroda Parlamentarne skupštine BIH da zakaže sjednicu na kojoj će ga usvojiti, kako bi on ušao u evaluaciju MONEYVAL-a.

MONEYVAL je stalno nadzorno tijelo Savjeta Evrope zaduženo za procjenu poštovanja mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma, koje ima i zadatak davanja preporuka nacionalnim vlastima u pogledu potrebnih poboljšanja njihovih sistema.

Dom naroda BiH se sastoji od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije BiH (po pet Bošnjaka i Hrvata), a jedna trećina (pet Srba) iz Republike Srpske.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG