Linkovi

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozvao vlast RS da prestane ugrožavati državu


PeaceI implementation Council (Photo: OHR)
PeaceI implementation Council (Photo: OHR)

Osuđuje se svaki oblik secesionističke retorike i djelovanja, te poziva vladajuća koalicija u Republici Srpskoj da prestane sa svim aktivnostima kojima se krši Opšti okvirni sporazum za mir, uključujući i Ustav BiH, ili kojima se ugrožavaju državne nadležnost, suverenitet i teritorijalni integritet.

Ovo se navodi u komunikeu Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira u Bosni i Hercegovini (PIC) koji je usvojen 9. decembra, nakon dvodnevne sjednice u Sarajevu.

"Upravni odbor PIC-a ističe obavezu da se osigura provedba odluka svih sudova. Upravni odbor PIC-a također izražava zabrinutost zbog ugrožavanja slobode izražavanja, slobode medija i slobode udruživanja u BiH, te je uznemiren pozivanjem na donošenje zakonskih rješenja kojima se ograničavaju ova prava u Republici Srpskoj", navodi se u komunikeu.

Dodaje se da su ova prava i profesionalno i odgovorno novinarstvo od ključnog značaja za svako demokratsko društvo.

Upravni odbor PIC-a poziva i Parlamentarnu skupštinu BiH da se angažuje i da bez daljnjih odlaganja usvoji zakon kojim se regulišu pitanja državne imovine u skladu s presudama Ustavnog suda BiH.

"Rješavanje pitanja državne imovine je ključni element programa 5+2, čije je ispunjavanje i dalje neophodno za zatvaranje Ureda visokog predstavnika", dodaje se.

Upravni odbor PIC-a pozvao je i sve strane u BiH "da promovišu okruženje koje pogoduje pomirenju".

"To zahtijeva prihvaćanje i priznavanje činjenica, podučavanje budućih generacija istini, poštivanje svih žrtava i sjećanje na sve žrtve bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rad na lociranju, pronalasku i identificiranju nestalih, te provođenje istrage i krivičnog gonjenja osumnjičenih osoba koje su još uvijek na slobodi. To je jedini put ka budućnosti koji liječi i zacjeljuje rane BiH i garantira pravedan i trajan mir za buduće generacije", navodi se u komunikeu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG