Linkovi

BiH

OHR i EU u BiH: Nema ništa od otcjepljenja entiteta


Ured visokog predstavnika, Sarajevo.
Ured visokog predstavnika, Sarajevo.

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti u Bosni i Hercegovini (BiH) nemaju pravo na otcjepljenje, niti Sporazum ostavlja mogućnost mirne disolucije, odgovorili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Komentar OHR-a odnosi se na pozive predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na razgovor, koji je uputio Federaciji BiH , kako bi se došlo do "uravnoteženog rješenja za sve", a u vezi s mogućnosti "mirnog razlaza" u BiH, odnosno otcjepljenja entiteta Republika Srpska (RS).

"Tužno je koliko malo političari poštuju Ustav, ali i građane ove zemlje", naveli su iz OHR-a.

U odgovoru dodaju da "umjesto što se upuštaju u uvrede, zapaljivu retoriku i ulažu ogromnu energiju u jalove inicijative, bilo bi daleko bolje kada bi političari tu energiju uložili da pronađu način kako bi se poboljšala ekonomska situacija i izbjeglo zaduživanje od 600 miliona konvertibilnih maraka za zatvaranje ogromnih rupa u budžetu, kao i da osiguraju dovoljno doza vakcina za COVID-19 kako bi zaštitili zdravlje stanovništva".

Kako su naveli iz OHR-a, "javni neprijatelj broj jedan trenutno je pandemija Covid-19 i pogoršana ekonomska situacija koja iz toga proizlazi".

"Građani očekuju od političara da pokažu odgovornost i daleko više integriteta, tako što će se usredotočiti na stvarne probleme, kao što je borba protiv pandemije i rad na oporavku ekonomije", saopćili su iz OHR-a.

Delegacija EU: Priča o secesiji nije u interesu građana

Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije (EU) u BiH
Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije (EU) u BiH

Šef Delegacije Europske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler poručio je 22. aprila da nema nikakve osnove za bilo kakvu secesiju BiH ili prekrajanje njenih granica.

Reakcija je uslijedila nakon sastanka s članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i brojnih izjava zvaničnika iz oba entiteta u BiH o mogućnosti "mirnog razlaza" u BiH, otcjepljenja entiteta RS, ali i mogućnosti sukoba ako do toga dođe.

Izjave zvaničnika međunarodnih institucija u BiH su posljedica informacija o navodnom postojanju non-paper dokumenta koji je EU poslao premijer Slovenije Janez Janša, a u kojem se predviđaju prekrajanja granica u zemljama Zapadnog Balkana.

Sattler je na svome Twitter profilu napisao da "fokus u BiH mora biti na zdravlju, vakcinama, ekonomiji i europskom putu BiH".

"Bilo kakva rasprava o secesiji nije u interesu građana ni RS-a, ni BiH u cjelini. Trenutno bi se rasprava trebala voditi o zaštiti života, zdravom ekonomskom oporavku i provođenju reformi koje unapređuju europske integracije i poboljšavaju život građana. Sve drugo je odvlačenje pažnje od važnih pitanja", napisao je Sattler.

Poručio je da se sada više nego ikad prije mora usmjeriti fokus na reforme.

"Zapaljivi odgovori na secesionističke prijetnje nisu korisni za prevladavanje podjela i izgradnju povjerenja potrebnog za takve reforme", poručio je Johann Sattler.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG