Linkovi

BiH: Propao pokušaj Milorada Dodika da uskrati agremane novom ambasadoru Njemačke


Bosnia-Herzegovina, Banja Luka, Milorad Dodik, Session of the National Assembly of Republika Srpska, September 14, 2022.
Bosnia-Herzegovina, Banja Luka, Milorad Dodik, Session of the National Assembly of Republika Srpska, September 14, 2022.

Narodna skupština entiteta Republika Srpska nije usvojila zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se novom njemačkom ambasadoru u BiH uskrate agremani. Za takvu odluku bilo je potrebno dvije trećine glasova u Skupštini što Dodikova vladajuća koalicija nije uspjela postići.

Dvije najveće opozicione stranke u entitetu RS bojkotirale su sjednicu čime je onemogućen dovoljan broj glasova za podršku Dodiku u odbijanju novog njemačkog ambasadora Thomasa Fitschena.

Dodik je na sjednicama Predsjedništva dva puta odbio da prihvati agremane novog ambasadora u BiH. Pozvao se na zaštitu vitalnog interesa manjeg BH entiteta, o čemu, prema pravilima, odlučuje entitetska skupština.

Suočena sa nemogućnošću da izglasa podršku Dodiku, vladajuća koalicija u entitetu RS predložila je zaključke da se njemačkom ambasadoru ipak daju agremani. S obzirom na nadležnosti NSRS taj zaključak nema nikakvu pravnu snagu.

Lažne tvrdnje

Na sjednici 14., septembra Milorad Dodik izjavio je da je vanjska politika Njemačke usmjerena na antidejtonsko i antiustavno djelovanje, ističući da je to potvrđeno i Rezolucijom koju je njemački Bundestag usvojio u julu ove godine.

"Pod utjecajem germanizovanih Bošnjaka u Bundestagu, podržavaju Bosnu i Hercegovinu bez entiteta", kazao je, uz ostalo, Dodik, obraćajući se poslanicima Narodne skupštine RS, u srijedu 14. septembra.

Tvrdnje Milorada Dodika i njegovih savjetnika o politički prostrasnom stavu Njemačke u BiH demantirao je ranije Radio Slobodna Evropa.

Navodnu zaštitu vitalnog interesa entiteta RS Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH pokrenuo je na sjednici 2. septembra, nakon što su ostala dva člana, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasali za davanje agremana.

Dodik i visoko pozicionirani članovi njegove stranke (Savez nezavisnih socijaldemokarata) su veto doveli u vezu sa Rezolucijom koju je njemački Bundestag usvojio u julu ove godine. Tvrde kako da je Rezolucija nastavak "antiustavne i antidejtonske" spoljne politike Njemačke.

Obraćajući se poslanicima Skupštine RS, Dodik je također Njemačku optužio za zadiranje u Dejtonski mirovni sporazum i miješanje u unutrašnje stvari BiH.

"Zadiranje u Dejtonski mirovni sporazum direktno vodi ukidanje Republike Srpske. Ne mogu podržati agreman osobi koja je tu da provodi malicioznu politiku svoje zemlje nad srpskim narodom i Republikom Srpskom", kazao je.

Ambasada Savezne Republike Njemačke je 2. septembra ocijenila Dodikove optužbe neutemeljenim. U saopštenju za javnost je navedeno kako ta država podržava ugovor iz Dejtona, u kojem je utvrđeno i postojanje RS.

Shodno procedurama očekuje se da novi ambasador Savezne republike Njemačke u BiH, sada dobije agremane.

Rasprava o vetu bez opozicije

Iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), opozicijskih stranaka u Republici Srpskoj, saopštili su prethodno da njihovi poslanici neće prisustvovati sjednici entitetske Narodne skupštine.

Objavili su to na vanrednoj konferenciji za novinare predsjednici SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović, nakon sastanka rukovodstava dviju stranaka.

"Ne želimo podržati politiku izolacije RS", kazao je Šarović, ističući da bi podrška Dodikovom potezu nanijela ekonomsku štetu i dovela do gubitka "jednog od najvažnijih ekonomskih partnera".

Pirova pobjeda

Suočeni sa nedostatkom potrebne podrške SNSD i njihovi sateliti na kraju diskusije o njemačkoj politici predložili su da se novi njemački ambasador ipak primi na dužnost.

"Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku i daje suglasnost njemačkom veleposlaniku u Bosni i Hercegovini, ali odbacuje njemačku intervencionističku politiku i rezoluciju Bundestaga", stoji u predloženim zaključcima.

Nove secesionističke poruke

Raspravu u NSRS Milorad Dodik je još jednom iskoristio za slanje poruka protiv Bosne i Hercegovine.

"BiH je za nas velika nevolja, lišena svake vizije i budućnosti. Za nju nema opravdanja osim grubog stranog pritiska i sile", rekao je Dodik.

"BiH je primjer da hrišćani i muslimani ne mogu živjeti u harmoniji", također je izjavio Dodik.

Dodikove ruske finansije

Obavještajna zajednica SAD objavila je da je prije izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika.

"Taj primjer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke”, naveo je izvor iz administracije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG