Linkovi

EU osuđuje tretman migranata i izbjeglica u USK. U sukobu dvije grupe dvojica mrtvih, 18 povrijeđenih


Migranti u USK, arhivska fotografija. Foto: Birn BiH
Migranti u USK, arhivska fotografija. Foto: Birn BiH

Nakon što su u srijedu 30.09.2020 vlasti Unsko-Sanskog Kantona prisilno izmjestili migrante iz kampa Bira u Bihaću, reagovala je Evropska Unija.

"Evropska unija oštro osuđuje neprihvatljive akcije koje su poduzele vlasti Unsko-sanskog kantona u srijedu 30. septembra, prisilno premještajući izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra Bira u Bihaću na lokalitet objekta za hitni smještaj u Lipi, čiji kapaciteti su već popunjeni. Kao rezultat toga, stotine osoba su ostavljene u teškim vremenskim uslovima bez skloništa i pristupa osnovnoj pomoći. Ovako neodgovorne radnje ugrožavaju živote.

Takve jednostrane akcije pojačavaju humanitarnu krizu na terenu, ugrožavaju mjere zaštite od pandemije COVID-19 i ozbiljno pogoršavaju cjelokupnu sigurnosnu situaciju. Ove radnje su u suprotnosti s domaćim zakonodavstvom i ovlastima nadležnih državnih institucija. Izazivaju veoma ozbiljnu zabrinutost u vezi s nepoštivanjem vladavine prava i ljudskih prava.

EU je neprestano i jasno davala do znanja da je objekat za hitni smještaj u Lipi samo privremena mjera u odgovoru na COVID-19 i da ne ispunjava osnovne zahtjeve potrebne za smještaj izbjeglica i migranata u trenutnim vremenskim uslovima ili tokom zime. Vijeće ministara nikada nije odredilo objekat u Lipi kao prihvatni centar.

EU očekuje da nadležno Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine hitno poduzme sve potrebne mjere na sprječavanju razvoja humanitarne krize, osiguravanju smještaja svim osobama u potrebi, uključujući maloljetnike bez pratnje, omogućavanju humanitarne pomoći i zaustavljanju daljnjih deložacija. EU takođe očekuje da se propisno istraže kršenja zakona i da se poštuje vladavina prava.

EU pružila je značajnu podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama i azilom. EU poziva vlasti Bosne i Hercegovine da djeluju u skladu sa svojim obavezama. EU će i dalje stajati uz sve građane Bosne i Hercegovine u suočavanju s izazovnom situacijom, koja se pogoršala zbog nedavno poduzetih akcija vlasti." stoji u saopštenju EU u BiH.

Mjesto zločina na kojem su u sukobu migranata život izgubile dvije osobe
Mjesto zločina na kojem su u sukobu migranata život izgubile dvije osobe

Dvije osobe su poginule a više ih je ozlijeđeno u sinoćnjem sukobu migranata u blizini Bihaća.

Prema informacijama policije USK sukob na Žegarskom polju je prijavila građanka u kasnim večernjim satima.

Policija je potvrdila da su u sukobu Afganistanaca i Pakistanaca dvije osobe ubijene, 10 teže povrijeđeno, a osam lakše.

U toku je potraga za izvršiteljima ubistava.

XS
SM
MD
LG