Linkovi

Investitori bježe od državnih i oligarhijskih monopola u BiH


Council of Ministers of BiH
Council of Ministers of BiH

U posljednjem izvještaju State Departmenta o investicionoj klimi neverovatno dobro targetirani su najveći problemi u BiH, a to je da ono što je potencijalno visokoprofitabilan posao je predodređeno za oligarhije koje su bliske izabranim vlastima, ocjenjuje ekonomista Zoran Pavlović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"S druge strane, poslovi koji se plaćaju iz budžeta rezervisani su za bliske rođake ili vlasnike firmi koji su u dobrim odnosima sa stranačkim prvacima", komentariše Pavlović.

U najnovijem izvještaju State Separtmenta o investicionoj klimi navodi se da BiH ima relativno nizak stepen direktnih stranih investicija, koje su, prema podacima Centralne banke BiH, za devet mjeseci prošle godine iznosile 458 miliona dolara (oko 350 miliona eura), a u Godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2018. godinu, ukupno 400 miliona eura. Razloga je mnogo, ali visok stepen korupcije i slabo pravosuđe navedeni su kao glavni razlozi.

Netransparentne javne nabavke

U Izvještaju je naznačeno da je većina atraktivnih poslovnih prilika u oblastima kojima dominiraju državni monopoli ili oligarhijsko-političke tržišne strukture, što je izazov za strane ulagače.

Ulagači, kako je navedeno, posebno kritikuju vlasti zbog netransparentnih javnih nabavki, a naglašeno je i da je rješavanje dugotrajno zbog sporosti sudstva, nepoštivanja rokova i dozvoljavanja tuženim kompanijama da promijene ime.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže kako je međunarodna zajednica itekako upoznata sa prilikama u Bosni i Hercegovini, ali isto tako ih i toleriše.

"Dakle oni su to sjajno opisali, meni je samo žao da ljudi iz Ambasade (SAD, op.a) ne rade više na tome da se ta situacija promeni i da bude u korist građana, a ne pojedinaca i manjina. Dakle, sve se može od strane međunarodne zajednice samo je pitanje da li ona za to ima motiv ili interes", ocjenjuje Pavlović.

"S druge strane", naglašava, "u ovoj zemlji ne postoje sankcije, jer ako vi nešto uradite što narušava bilo kakava demokratska pravila ponašanja vi morate za to biti kažnjeni".

"Tako da dolazimo da apsurdnih situacija gde je onima koji su birani i izabrani sve dozvoljeno", komentariše Pavlović.

Sve manje investicija

Nemanja Vasić iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine kaže da je investicija sve manje, te da osim navedenih postoje i brojni drugi razlozi poput političke nestabilnosti, odlaska stručne radne snage, no vlast se oglušuje o apele i investitora i privrednika.

''Tražimo od institucija svih nivoa vlasti da poduzmu mjere i obezbijede bolje poslovno okruženje, ali to je još uvijek kucanje na zatvorena vrata ili nas saslušaju, obećaju, ali ništa ne poduzimaju, a mi očigledno sve dublje i dublje tonemo", kaže Vasić.

U izvještaju se takođe navodi da registrovanje biznisa u zemlji može biti "ekstremno opterećujući proces koji oduzima mnogo vremena''. Na to su godinama upozoravali i u Vijeću stranih investitora BiH.

"Kad osnujete firmu tek onda se susrećete sa pravim problemima. Za ishodovanje priključka električne energije na primjer treba vam 18 mjeseci, za dobivanje bilo kakve dozvole, okolinske ili građevinske, isto tako treba 180 dana. To je jednostavno predug period koji očekuje investitore i domaće i strane kad pokreću neki biznis", kaže za RSE predsjednik Upravnog odbora Vijeća stranih investitora BiH Branimir Muidža.

Neefikasno pravosuđe

Najveće opterećenje za privredu su, kako ističu, preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, za koja ocjenjuju da su pod kontrolom političkih partija, što, podstiče korupciju i neefikasno upravljanje kompanijama. Pravosuđe u BiH je sporo i neefikasno, ocjena je State Departmenta.

"U BiH je zbog zakrčenosti sistema pravosuđu potrebno mnogo godina da predmet dođe do suda. I ne samo to, komercijalni predmeti često sadrže činjenično stanje o kojem sudije nemaju iskustva, poput slučajeva vezanih za intelektualno vlasništvo. Ovakvi slučajevi ostaju neriješeni duži period", stoji, između ostalog, u Izvještaju.

Ekonomista Zoran Pavlović nije optimista da bi se situacija uskoro mogla promijeniti, te da će vlasti u BiH koji, kako kaže, krčme državu već tri decenije, napraviti bolje poslovno okruženje za strana ali i domaća ulaganja.

''Ako međunarodna zajednica interveniše samo onda kada stignemo na ivicu provalije, ako ne uvedemo transparentne izbore putem skeniranja glasačkih listića, ako ne napravimo neophodne intervencije koje su bazični principi demokratije i demokratskog odlučivanja mi iz ove situacije nikad nećemo izaći", upozorava Pavlović.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG