Linkovi

BiH: Izoliran soj COVID-19 virusa


Izvor: Veterinarski fakultet u Sarajevu
Izvor: Veterinarski fakultet u Sarajevu

Prvi bosanskohercegovački soj virusa SARS-CoV-2 izoliran je u Laboratoriju za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu iz kliničkih uzoraka ljudi oboljelih od COVID-19.

„Ovaj, za bosanskohercegovačku nauku, u cjelini veliki i vrlo važan iskorak, napravljen vlastitim sredstvima Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, predstavlja konkretan doprinos domaće pameti, inventivnosti i znanja svjetskim naporima u rasvjetljavanju prirode i porijekla virusa s jedne te potencijalni doprinos razvoju adekvatne vakcine s druge strane”, saopćio je Veterinarski fakultet.

Najveći dio rada na izolaciji soja virusa, kako je saopćeno, napravio je mladi naučnoistraživački tim, kojeg čine studenti doktorskog studija Veterinarska medicina i javno zdravstvo, a pod supervizijom šefa Laboratorije Teufika Goletića.

Projektu su, kako se navodi, značajan doprinos dali i Akademija nauka i umjetnosti BiH predstavljena akademkinjom prof. dr. Mirsadom Hukić te eminentni mikrobiolozi, kliničari, genetičari i epidemiolozi iz većeg broja institucija u BiH.

„Bitno je napomenuti da je ovaj značajan korak dio šire studije u kojoj sudjeluju i druge bosanskohercegovačke institucije, a koji bi trebao rezultirati ustanovljavanjem genetičkih sekvenci soja SARS-CoV-2 virusa prisutnog u BiH populaciji”, navodi se u saopćenju.

Za dovršetak spomenute studije - molekularne karakterizacije, odnosno sekvencioniranja genoma izoliranog bosanskohercegovačkog soja virusa COVID-19 te virusnih genoma iz kliničkih uzoraka, a kojim bi pored ostalog dobili i odgovore na pitanja puteva unosa virusa, stepen i vrstu mutacija, ali i adekvatnosti i primjerenosti korištenih PCR temeljenih dijagnostičkih testova - neophodna je podrška nadležnih ministarstava, kaže se u saopćenju.

Veterinarski fakultet u Sarajevu zahvalan je Federalnom ministarstvu zdravlja i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju i UNDP-ovom Programu podrške odgovoru na COVID-19 u BiH.

XS
SM
MD
LG