Linkovi

TI BiH: Zloupotreba javnih resursa za predizborne kampanje


Bosnia Elections - arhivska fotografija
Bosnia Elections - arhivska fotografija

U protekla dva mjeseca posmatrači Transparency International u Bosni i Hercegovini zabilježili su više od 1300 primjera korišćenja javnih resursa za promociju stranaka i kandidata i značajno povećanje javne potrošnje u predizbornom periodu, navedeno je u izvještaju ove organizacije.

Budući da se zabrana zloupotrebe javnih sredstava u BiH formalno prakticira samo za vrijeme mjeseca predizborne kampanje ranije prijave koje je Transparency International uputio Centralnoj izbornoj komisiji BiH su odbačene.

Centralnoj izbornoj komisiji upućeno je 36 prijava zbog preuranjene kampanje, kršenja Zakona o finansiranju političkih partija i zloupotrebe javnih resursa koja nažalost nije adekvatno regulisana ni najnovijim izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo OHR, navodi TI BiH.

Prema izvještaju, "jedan od najskorijih primjera je plaćena promocija dokumentarnog filma „Od vizije do pobjede“ koji emituje RTRS, a za čiju promociju je postavljeno desetine bilborda sa likom direktora UKC-a RS Vlade Đajića koji je i kandidat za narodnog poslanika. Isti slučaj su i plaćeni bilbordi JU “Nacionalni park Drina” na kojima se promoviše direktor ove ustanove Radomir Pavlović koji je takođe kandidat za poslanika, a oba slučaja su prijavljena CIK-u."

"Iako kampanja traje 30 dana, političke stranke odavno su počele sa otvorenim održavanjem predizbornih skupova, od kojih je najveći broj održala SDA. Na velikom broju njih primijećeno je učešće zaposlenih u javnih institucijama, te čak i policijskih službenika", navodi TIBiH.

"Posmatrači TI BIH ispratili su 350 javnih događaja u organizaciji institucija, a na 67 posto prisustvovali su kandidati na izborima. Čak 32 događaja u protekla dva mjeseca odnose se na koncerte koje organizovale lokalne zajednice a na jednom od njih tokom „Zenica Summer Fest“ gradonačelnik Fuad Kasumović držao je političke govore i indirektno pozivao na glasanje."

Na koncertima povodom „Zvorničkog ljeta“ korištena su grafička rješenja u bojama SNSD-a dok je na jednom od koncerata u Banjaluci okupljenima prikazan spot sa ispunjenim predizbornim obećanjima aktuelnog gradonačelnika. U Banjaluci i okolnim lokalnim zajednicama održana je serija manifestacija „Krajiško veče“ na kojima je rađena direktna promocija kandidata SNSD-a, a ove događaje organizuje agencija koja preko tendera dobija značajna javna sredstva.

Nažalost, navodi organizacija, za razliku od zemalja okruženja, BiH nije uvela ograničenje javne potrošnje u predizbornom periodu, što je i ove godine ključni resurs koji se zloupotrebljava za kupovinu glasova i promociju kandidata.

Ukupna vrijednost javnih radova u dva predizborna mjeseca mjeseca već je, prema podacima TI BiH, premašila godišnju vrijednost svih radova koji su po podacima Agencije za javne nabavke ugovoreni cijele prošle godine. Dodatna praksa koja je uvedena je, navode u organizaciji, predstavljanje planova gradnje infrastrukturnih objekata, za koje još nisu ni pokrenute procedure, a u prethodna dva mjeseca vrijednost ovakvih obećanih projekata je preko 500 miliona KM.

Transparency International BiH predstavio je i online mapu koja pokazuje područja i podatke o zloupotrebama.

Zabilježeno je i značajno povećanje jednokratnih davanja usmjerenih na razne grupe stanovništva, gdje se u većini slučajeva radi u indirektnoj kupovini podrške birača javnim sredstvima.

Tako je od 1. jula kroz jednokratna davanja svih nivoa vlasti građanima podijeljeno preko 200 miliona KM, a najznačajnija su izdvajanja entitetskih vlada od preko 100 miliona za jednokratnu pomoć penzionerima, borcima, mladima i socijalnim kategorijama., navede iz TI BiH.

TI BiH ističe da svi ovi primjeri kao i značajno povećanje javne potrošnje u predizbornom periodu pokazuju da u BiH nisu stvoreni uslovi za fer i poštene izbore, jer značajnu prednost imaju kandidati i stranke koji raspolažu sa javnim resursima.

XS
SM
MD
LG