Linkovi

BIH: Već viđeno... ili početak novog!?


U nedjelju. 7. oktobra, opći izbori u Bosni i Hercegovini. Predizborna kampanja će utihnuti, predah tokom izborne šutnje biće mogućnost više za promišljanje o dva bitna momenta - da li izaći na glasališta i kome dati glas - strankama i političarima koji su u prethodne četiri godine bili na vlasti ili opozicionim partijama, novim ljudima i idejama.

"Narod je postao letargičan. Narodu je preko glave svega i zato imamo malu izlaznost na izbore. Ja pozivam svakoga da izađe na izbore i obavi svoju građansku dužnost“ – kaže Sarajlija Emir Garib.

To je jedna od brojnih predizbornih ocjena i poruka. Koliko će letargičnost građana Bosne i Hercegovine uticati na obavljanje građanske, biračke, dužnosti nezahvalno je prognozirati.

Kandidati, bilo da je riječ o kandidatima za Predsjedništvo ili veliki niz zakondavnih institucija vlasti, obećavaju brda i doline ako ostanu na vlasti, ili ako budu izabrani da budu vlast. O nužnosti izbora novih opcija govore mnogi koji će u nedjelju glasati, ili možda ostati u kućama.

Jedan od njih je Edvard Micić, takođe Sarajlija.

"Sve dok su nacionalističke stranke na vlasti, ne vidim nikakvog načina da idemo napred. To je jedan dead end, što kažu Englezi. To ne može da funkcioniše jer neki (političari) rade protiv vlastite države."

Slično misli i Dragana Kosjerić iz Istočnog Sarajeva.

"Pa sistem... sve, sve nam je trulo. Iz temelja ovo treba promijeniti. Ljude sve dovesti nove.... Mladost uključiti... Tako."

Kampanja stranaka na vlasti i njihovih lidera koji bi također da ostanu na vlasti je već viđeno, ocjenjuje politički analitičar Adnan Huskić:

"Ako poredimo sadašnju političku kampanju sa ranijim, vrlo je jasno da je uveliko isprazna, da ne sadrži ni jedno od pitanja ključnih za građane. To je u najvećem dijelu kampanja svrstavanja pod našu zastavu, podsjećanja na istoriju, kampanja homogeniziranja, prijetnji jednih drugima..... Prizivanje rata, prizivanje sukoba, plašenje ljudi, pritisci na poslušnost je politička strategija i sada i već dugo vremena."

Takva politička strategija, i vlast formirana na pobjedama protagonista te strategije, nije prosječnim, običnim građanima Bosne i Hercegovine donijela neki značajniji boljitak. Naprotiv....

"Djeca ne rade, posla nema... Sada je ova kampanja kupovanja glasova. Pa ne može on mene kupiti za 50, 100 maraka. Danas će mi dati 100 maraka. Šta sutra? Ja ću njih potrošiti i sutra nemam. Od šta ću živit"- Miroslav Bjelica iz Istočnog Sarajeva.

Nedeljni izbori su, kako se mnogi nadaju, dan koji bi mogao značiti početak promjena na bolje. Broj letargičnih, pesimističnih, onih koji strahuju od već viđenog je, procjenjuju analitičari, ipak znatno veći.

XS
SM
MD
LG