Linkovi

BiH počinje pregovore sa Frontex-om


Snage Frontex-a u Sjevernoj Makedoniji
Snage Frontex-a u Sjevernoj Makedoniji

Bosna i Hercegovina zvanično je otpočela pregovore o sporazumu sa Frontexom, Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu, tokom posjete predstavnika ove agencije BiH koja je počela u ponedjeljak 12. februara.

Kako je saopšteno iz Delegacije Evropske unije (EU) u BiH, pregovori o Statusnom sporazumu o Frontexu sa BiH će biti zvanično otvoreni u Sarajevu.

"Statusni sporazum o Frontexu će omogućiti Frontexu da rasporedi Stalne snage evropske granične i obalske straže na teritoriji Bosne i Hercegovine, na zahtjev nadležnih vlasti u BiH, radi podrške aktivnostima upravljanja granicom", navode iz Delegacije.

Predstavnici Frontex-a, zajedno su u posjeti BiH sa delegacijama predstavnika članica Evropske unije (EU), te agencija EU među kojima su EUROPOL i Agencija EU za azil.

"U fokusu posjete 12. i 13. februara je praćenje realizacije Akcionog plana EU za Zapadni Balkan od strane Bosne i Hercegovine, te razgovor o obavezama, realizaciji i mogućim potrebama BiH za dodatnom podrškom u pet oblasti iz Akcionog plana", ističe se u saopštenju.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema Statusni sporazum o Frontexu, a otvaranje pregovora je jedan od prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni prije sastanka Evropskog Savjeta u martu, kada će raspravljati o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

Prioriteti koje BiH mora ispuniti do marta, osim zaključivanje sporazuma sa Frontex-om su i Zakon o sprječavanju pranja novca i sprječavanju finansiranja terorizma, Zakon o sukobu interesa te Zakon o sudovima.

Zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidije koji predvodi evropsku delegaciju, sastankom sa Ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem ozvaničio je početak pregovora o tekstu sporazuma.

"Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski sigurnosni prostor. Ministarstvo bezbjednosti na taj način ispunjava i jednu od važnih pretpostavki za otvaranje pregovora BiH sa Evropskom unijom", saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Predsjedništvo BiH je na vanrednoj sjednici u četvrtak 8. februara dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa FRONTEX-om.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG