Linkovi

BiH: Državni parlamentarac uhapšen zbog sumnje u namještanje višemilionskog posla


Parlament BiH Izvor: BIRN BiH
Parlament BiH Izvor: BIRN BiH

Poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić, koji je prvo priveden, a zatim i uhapšen, te još pet osoba pod istragom su zbog namještanja posla vrijednog 2,75 miliona eura, potvrdilo je Kantonalno tužilaštvo Tuzla za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH saopšteno je kako je šest osoba koje su privedene u četvrtak (18. februara) u okviru akcije „Rudnik“ i uhapšeno, a u pretresu na devet lokacija u Tuzli, Gračanici i Živinicama otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Osumnjičene osobe trenutno se nalaze u prostorijama SIPA i nad njima je u toku kriminalistička obrada.

Tužilaštvo TK za RSE je navelo da je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Envera Bijedića, te odgovornih osoba u kompaniji „Mining and Drilling“ u Gračanici Dženana i Atifa Mujkića, zatim bivšeg i sadašnjeg diretora Rudnika soli „Tuzla“ Amira Sušića i Aziza Čačkovića, te predsjednika Nadzornog odbora Rudnika Amira Tursunovića.

Sumnjiče se da su se od septembra 2019. godine, pa do februara 2021. godine udružili se radi počinjenja krivičnih djela trgovine uticajem i zloupotrebe položaja i ovlasti, kaže za RSE tužilac Ćazim Serhatlić.

„Radi se o tome da je postojao dogovor da se firmi „Mining and Drilling“ iz Gračanice dodijeli ugovor za bušenje istražno-eksploatacionih bušotina na lokaciji „Tetima“ Rudnika soli „Tuzla. To je bila planirana aktivnost rudnika, ali ono što je indikativno je da je u ovom periodu postojao dogovor između vlasnika firme „Mining and Drilling“, Atifa i Dženana Mujkića, da im se preko predsjednika političke partije Socijaldemokrati BiH Envera Bijedića, koji je imao instalirane svoje direktore u Rudniku soli i kao predsjednika Nadzornog odbora, dodijeli ovaj posao vrijedan 5,5 miliona maraka (2,75 miliona eura), kaže Serhatlić.

Praćenje i prisluškivanje razgovora

Kroz istražne radnje, među kojima je bilo i praćenje, te prisluškivanje telefonskih razgovora, utvrđena je povezanost, navodi Serhatlić, kao i dogovori koji su doveli do toga da se posao dodijeli firmi iz Gračanice. Dokumentovali su i sastanke odgovrnih osoba u rudniku sa predstavnicima kompanije iz Gračanice.

Ta firma, kaže Serhatlić, nije bila kvalifikovana za ovaj posao uopšte, prema tenderima koje je raspisivao Rudnik Soli „Tuzla“.

„Ta firma je osnovana 2018. godine i ona je odmah na početku, kada je 2019. godine rudnik Soli raspisivao jedan prethodni tender, također bila prijavljena, ali ni tada nisu bili kvalifikovani za izvođenje radova. Onda se krenulo u aktivnosti na dogovaranju radi dobijanja ovog tendera“ navodi Serhatlić.

Rudnik je na insistiranje osumnjičenih proveo drugi krug tenderske procedure iako je „Mining and Drilling“ u vrijeme provođenja tendera imao samo jedno zaposleno lice, a nisu imali ni potrebnu opremu, za razliku od firme iz Bugarske koja je bila drugi ponuđač, ističe Serhatlić.

“Jedna komisija iz rudnika, u vrijeme kada se provodio drugi tender u drugom krugu, a koji je iznuđen od strane firme „Mining and Drilling" i drugih učesnika, iako su trebali biti isključeni tokom prvog kruga, otišla je na teren u u Gračanicu i u Bugarsku. Tamo su ustanovili da je firma iz Bugarske kvalifikovana i ima iskustvo, a da firma iz Gračanice nema, ali im je ipak dodijeljen posao“, pojašnjava Serhatlić.

Kompanija „Mining and Drilling“ prema registru Privrednih subjekata u BiH osnovana je 2018. godine, a osnivački kapital iznosio je 500 eura.

Načelnik Lukavca salušan u svojstvu svjedoka

U okviru ove akcije nazvane „Rudnik“ u prostorijama SIPA saslušan je i Edin Delić, načelnik Općine Lukavac, koja se nalazi na području Tuzlanskog kantona. Delić je za RSE potvrdio kako je saslušan u svojstvu svjedoka.

„Bio sam u prostorijama SIPA-e od 8 jutros pa do 11 otprilike. Predočeni su mi detalji iz neka tri razgovora sa osobama koje su među osumnjičenima, i iščupani su dijelovi rečenica na osnovu kojih se to, kao, može dovesti u vezu sa predmetom istrage. Nijedan od tih razgovora nema veze s predmetom istrage, niti ja imam veze sa tenderom za koji se sumnjiče, niti imam ikakvih saznanja o tome ili učešća u njemu“, kaže Delić.

Navodi kako se usprotivio oduzimanju privatnog mobilnog telefona, ali je istražiocima ponudio da u njegovom prisustvu obave sva vještačenja. Kaže i kako ne zna na čemu se tačno temelji optužnica, ali da podržava rad istražnih organa i Tužilaštva TK.

U Vladi čekaju epilog akcije, u Rudniku bez komentara

Iz Vlade Tuzlanskog kantona (TK), jednog od deset kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), na sjeverozapadu BiH, a koji je većinski vlasnik Rudnika soli „Tuzla, sačekaće da istražni organi urade svoj posao, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao portparol Mensur Begić.

„Vlada Tuzlanskog kantona (TK) podržava rad pravosudnih i istražnih institucija. Očekujemo da provođenje ovih aktivnosti što prije dovede do rasvjetljavanja svih činjenica u vezi s ovom tematikom“ dodao je Begić.

U Rudniku soli „Tuzla“ za RSE je rečeno kako, zbog trenutne situacije i hapšenja direktora, nemaju komentar na akciju koja je provedena.

Protiv Envera Bijedića, 3. septembra prošle godine Opštinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona zbog sumnje da je kao bivši direktor "Direkcije za izgradnju Tuzla" počinio krivično djelo zloupotrebe ovlaštenja u privrednom poslovanju povezanim sa nezavršetkom izgradnje stambeno-poslovnog objekta "15. maj" u Tuzli.

Tada je Kantonalno tužilaštvo u optužnici predložilo nadležnom sudu da se, po pravosnažnosti presude, optuženom Bijediću izrekne mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u javnim preduzećima, organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u trajanju od pet godina.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG