Linkovi

Anketa Fondacije Friedrich Ebert: Korupcija i nepotizam glavni razlozi odlazaka iz BiH


ilustracija
ilustracija

Korupcija i nepotizam glavni je razlog emigracije stanovništva Bosne i Hercegovne pokazalo je novo istraživanje Fondacije Friedrich Ebert koja djeluje u BiH.

Dvije trećine ispitanika (63.1%) koji su Bosnu i Hercegovinu napustili u prethodne tri godine izjavilo je da su korupcija i nepotizam glavni razlozi za njihov odlazak, navodi se u izvještaju.

77.4% ispitanih koji žive u BiH navelo je ove razloge kao najvažnije zbog kojih bi otišli iz zemlje.

Najprivlačnije zemlja destinacija za 42.7% stanovnika BiH je Njemačka, na drugom mjestu je Austrija a zatim slijede Švicarska, Švedska i SAD.

"Analizom dobivenih odgovora očito je da su dominantni push faktori migracija u utjecaju na odlazak iz BiH, među kojima se posebno ističu korupcija i nepotizam, te uvjeti rada u BiH, zajedno sa nekvalitetnim javnim uslugama, političkom situacijom i odsustvom perspektive u BiH.

Od 1990. do 1996. godine razlozi napuštanja BiH bili su vezani uglavnom za ratna zbivanja. Promijenjena je priroda migracija iz BiH. Iseljavaju se ili se namjeravaju iseliti cijele porodice.

To ima dugoročne i strukturne posljedice po BiH jer 120 se na ovaj način gubi demografska supstanca u smislu radnog i reproduktivnog potencijala države. Indikativno je i zabrinjavajuće da se iseljavaju i osobe koje su zaposlene ili već imaju biznis.

Iselili su se ili se iseljavaju oni koji su u BiH stekli obrazovanje, znanja i vještine. Na ovaj način BiH praktično izvozi, u najnepovoljnijim uvjetima razmjene, teško izgrađeni humani kapital zbog izostanka pravog načina njegove upotrebe." navedeno je u zaključcima o nalazima provedene ankete.

XS
SM
MD
LG