Linkovi

U povodu 9. godišnjice OS BiH: Armija koja daje


Danas je ambasadi Bosne i Hercegovine u Washingtonu u prisustvu brojnih zvaničnika, ambasadora i vojnih atašea drugih zemalja, predstavnika američkog Ministarstva odbrane i Nacionalne garde savezne države Maryland i prijatelja Bosne i Hercegovine obilježena deveta godišnjica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Višesatni prijem protekao je u srdačnoj atmosferi i neposrednim razgovorima gostiju i zvaničnika.

Nakon intoniranja nacionalnih himni Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država na početku zvaničnog dijela prijema prisustnima se obratila njena ekselencija, ambasadorica Jadranka Negodić, istakavši odmah na početku da je sretna što predstavlja zemlju čije su oružane snage krupan oslonac stanovništvu u nevolji i nevelik, ali pouzdan, učesnik mirovnih operacija međunarodnih snaga u pojedinim dijelovima svijeta. Prisutne je podsjetila da su pripadnici OS BiH u vrijeme najtežih poplava i kližišta koje su ove godine zadesile Bosnu i Hercegovinu spasili više od 6 hiljada civila i da je u Afganistanu uspješno završena osma misija bosanskohercegovačkih vojnih jedinica u sastavu međunarodnih vojnih snaga.

Pukovnik Davorić Vučić, vojni ataše u SAD, u svom obraćanju prisutnima izrazio je veliku zahvalnost na pomoći i saradnji koju američke oružane snage pružaju i razvijaju sa oružanim snagamm Bosne i Hercegovine. On je takođe istakao da je saradnja sa Nacionalnom gardom savezne države Maryland, od početka uspostavljanja prije 11 godina do sada, prerasla u model koji može služiti kao primjer svestrane saradnje - od vojne karakterične za prvih nekoliko godina do osmišljavanja i realizacije brojnih vojno-civilnih i civilnih programa u Bosni i Hercegovini. Kao na simboličan, ali rječit znak respektabilnosti oružanih snaga Bosne i Hercegovine, gospodin Vučić je podsjetio na prošlogodišnji susret američkog i bosanskohercegovačkog ministra odbrane.

O toj respektabilnosti govorila je i Evelin Farkaš, izaslanica američkog ministra odbrane. Gospođa Farkaš, inače zamjenica pomoćnika ministra za evro-azijski region ocijenila je da je malo primjera brzog i uspješnog prerastanja tri oružane kompomente, suprotstavljene u bosanskohercegovačkom ratu, u jedinstevene oružane snage, sada na pragu članstva u NATO savezu. Po njenim riječima, Oružane snage Bosne i Hercegovine već godinama nisu armija kojoj se daje, nego armija koja i daje. To najbolje potvrđuju misije u Iraku, Afganistanu i Demokratskoj Republici Kongo.

Uz čestitke na ostvarenim uspjesima, najčešće izražavana želja prisutnih na prijemu povodom obilježavanja 9. godišnjice OS BiH bila je želja da Bosna i Hercegovina što prije bude primljena u punopravno članstvo NATO saveza. Bosanskohercegovački vojnici i oficiri su to zaslužili. Izostaju međutim, neke druge, unutar-političke pretpostavke u BiH, koje su još uvijek izvan njihove moći.

U povodu 9. godišnjice OS BiH: Armija koja daje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG