Linkovi

Šta sa migrantima koje niko neće?


Podjela doručka u 'Vučjaku', 13. novembar
Podjela doručka u 'Vučjaku', 13. novembar

Ostala su još dva dana do konačne odluke o sudbini dva prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, "Bire" u Bihaću i "Mirala" u Velikoj Kladuši, u kojima je smješteno oko 2.000 izbjeglica i migranata. 

Takođe, još nije poznato šta će biti sa blizu 1.000 osoba, koliko ih trenutno boravi u kampu "Vučjak" nadomak Bihaća, čije je zatvaranje nedavno zatražio i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler tokom posjete Bihaću, 5. novembra.

Žele dalje na Zapad

Habibi, Muhsin i Muhamed, svi iz Avganistana, kažu kako stanovnici ovog kampa žele da se on zatvori, jer je boravak na tom mjestu, iz minute u minutu sve teži.

"Jako je hladno. Ovaj kamp nije dobro opremljen, prisiljeni smo paliti vatru u šatorima. Kada snijeg padne, naš boravak ovdje neće biti moguć. Nadam se da će nam vlada omogućiti bolje uslove. Želim dalje, u Francusku ili u Njemačku", kaže Habibi.

"Boravim ovdje već mjesec dana. Kiša stalno pada i nekako preživljavamo, zahvaljujući dobrim ljudima. Želim što prije napustiti kamp i otići u Njemačku", slične su i Muhsinove namjere.

"Previše ljudi ovdje boravi. Nakon kiše šatori su mokri i život je nemoguć. Kad se vrijeme smiri pokušaću naći put koji vodi prema zemljama Evropske unije", kaže i Muhamed.

Haotična situacija s migrantima i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, a posebno u Unsko-sanskom kantonu, dostiže kulminaciju i prije dolaska zime, od koje mnogi strahuju.

Operativna grupa za smještaj migranata Unsko-sanskog kantona zasjedala je danas, nakon čega je kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić izjavio:

"Stav operativne grupe jeste da idemo u potpunu blokadu objekata 'Miral' i 'Bira', i da 'Vučjak' ostaje centar za sve migrante koji dođu na područje Unsko-sanskog kantona. Blokada znači da neće biti mogućnosti ulaska novih migranata ni u 'Biru', ni u 'Miral', niti će imati mogućnosti da izlaze u grad, da šetaju itd. Jedino koji budu zainteresirani za odlazak i napuštanje tih objekata, njima će to biti omogućeno."

"Prema evidencijama koje Uprava policije vodi", kazao je Kljajić, "do danas imamo blizu 43.000 migranata koji su legitimisani na području našeg kantona".

"Nažalost, vidimo da se ovaj problem i dalje ne tretira ozbiljno od strane državne vlasti. Unsko-sanski kanton jedini je ostao na tom području da zaštiti imovinu i građane Unsko-sanskog kantona. Tako mi moramo ograničiti apsolutnu slobodu kretanja", naglasio je ministar.

Slobodna mjesta u azilantskim centrima u EU

Vlasti USK, dodao je, smatraju kako Evropska unija, ako ima želje, može riješiti pitanje migracija u Bosni i Hercegovini, jer, ustvrdio je, "prema našim informacijama, oko 100.000 slobodnih mjesta ima u azilantskim centrima na području Evropske unije".

"Oni su upoznati s ovim problemom da vlasti BiH ne mogu riješiti pitanje migracija. Zbog zimskog perioda i svih ovih dešavanja, mi pozivamo i predstavnike Evropske komisije da ovo pitanje u Bosni i Hercegovini riješe na način da migrante iz BiH prebace na teritorije Evropske unije i omoguće im bolje uslove za život", izjavio je ministar Kljajić.

A uz migrante u kampu Vučjak i dalje su jedino volonteri Crvenog krsta/križa Bihaća i Unsko-sanskog kantona. Danas su migrantima podijelili deke, toplu odjeću i obuću. Ali, i oni su na izmaku snaga.

Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta Grada Bihaća, još jednom je apelovao na državne, gradske i kantonalne vlasti "da urade onaj korak koji će na kraju ipak uraditi, a to je da povuku migrante iz kampa Vučjak, da ih smjeste u uslovne prostore".

"Ovdje nema više vremena za očekivanje nekih odluka, jedino je moguće da ih smjestimo u uslovne prostore dok se ne riješi pitanje nove lokacije za smještaj migranata. Do kada ćemo mi moći da im pomažemo ne znam, i mi smo iscrpljeni. Vidite puno smeća, šatori su mokri, oni provode noć ložeći vatre i neko mora odgovarati za sigurnost. Puno je dima, može doći do gušenja... 'Vučjak' se mora što prije izmjestiti, a sve migrante koji idu prema Bihaću u tome treba spriječiti i smještati pod hitno na neke druge lokacije", kaže Midžić.

Još nema nema informacija hoće li ugovori sa vlasnicima objekata "Bire" u Bihaću i" Mirala" u Velikoj Kladuši, koji se koriste za smještaj oko 2.000 migranata i izbjeglica, a koji važe do 15. novembra ove godine, biti produženi.

Od Borisa Horvata, vlasnika "Mirala" saznajemo da on ostaje pri ranije iznesenom stavu da će poštovati odluku Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu, te da će ugovor produžiti isključivo ukoliko to zatraži Ministarstvo sigurnosti BiH ili Vlada Federacije BiH.

Uskoro novi centar, ali gdje?

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je krajem oktobra najavio kako će u BiH uskoro biti uspostavljen novi centar za prihvat ilegalnih migranata kojim bi se riješio problem, kako je rekao"divljeg" kampa "Vučjak" kod Bihaća, u blizini granice s Hrvatskom. Mektić je novinarima u Sarajevu potvrdio i kako Ministarstvo sigurnosti s Vladom Federacije BiH pokušava dogovoriti lokaciju na kojoj bi bio uspostavljen novi migrantski kamp.

Zatvaranje "Vučjaka" traže lokalne vlasti, ali i međunarodna zajednica, ali do toga ne može doći bez alternativnog rješenja. Da je u opticaju kao moguća lokacija i okolica Sarajeva očigledno je iz saopštenja koje je javnosti upućeno još prije mjesec dana iz Opštine Vogošća, u kojem se navodi:

"Kasarna 'Enver Šehović' u Semizovcu ne može biti korištena kao centar za smještaj migranata. Općina Vogošća želi jasno staviti do znanja da je za našu lokalnu zajednicu takva namjera apsolutno neprihvatljiva. Sigurni smo, međutim, da u Bosni i Hercegovini ima i puno prihvatljivijih objekata, na lokacijama koje bi u neuporedivo manjoj mjeri poremetile život lokalne zajednice, nego što bi to bio slučaj da se migranti smjeste u kasarni u Semizovcu", navedeno je u saopštenju iz Opštine Vogošća.

Početkom novembra i Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu zastupnice Bilsene Šahman da se zabrani smještanje ilegalnih migranata u napuštene kasarne na području Kantona Sarajevo, bez uključivanja šire društvene zajednice, posebno kantonalne Vlade i resornih ministarstava.

Na pres konferenciji u Banjaluci, u ponedjeljak, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je govorio upravo o tome da kada god se objavi nova eventualna lokacija za smještaj migranata i izbjeglica odmah stiže protivljenje i odbijanje mogućeg prijedloga.

"Neki dan se sastala Kantonalna skupština u Sarajevu i donijela odluku da neće biti migrantskih centara na području Sarajeva. Kad sam identifikovao objekat Agrokomerca u Velikoj Kladuši i na Savjetu ministara donijeli zaključak, zasjedalo je Opštinsko vijeće i zaključilo da se poništava odluka Savjeta ministara. E sad, dvije lokacije vrlo izvjesne imam, ali ne bih govorio o tome, jer odmah će se sastati opštinska vijeća i usprotiviti se. Moram ići da ih prevarim", kazao je Mektić.

Kretanja migranata će se nastaviti

Stručnjak za sigurnost, dr. Safet Mušić za naš program kao glavne probleme ističe to što na nivou države na vrijeme nisu poduzete odgovarajuće mjere i što je sve više nekontrolisanih migracija.

"Većina migranata koji stižu u BiH u posljednje vrijeme praktično su, po izvještajima Granične policije, bez ikakvih dokumenata. I ono što su imali, oni unište. Tako se tu sa sigurnosne strane javlja problem nekontrolisanih migracija, jer, nije problem, ni državi ni državnim organima, kada su migracije kontrolisane, kada se zna gdje se nalaze migranti, kada oni dobiju neka dokumenta i kada se zna o kojim osobama se radi", komentariše Mušić.

"Što se BiH tiče", kaže profesor Mušić, "ostaje nam stalno taj problem što se pokušava situacija rješavati nekako privremenim mjerama, improvizovanim objektima ili nekim drugim privremenim smještajnim kapacitetima".

"To jednostavno nije rješenje, pogotovo ako gledamo malo dalje i ako imamo najave da će narednih deset godina procesi migracija ići u ovom obimu ili u većem. Da li će se ta migrantska ruta mijenjati, da li će ona ići preko Bosne i Hercegovine, mi to sada ne možemo precizno odrediti, ali je pretpostavka da će kretanja migranata i dalje biti. Znači, BiH mora imati saradnju s Evropskom unijom, spremne objekte za ovaj period, ali i za naredne godine. Ne možemo mi sada računati na neko rješenje koje će trajati pola godine ili godinu", ističe Mušić.

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter van der Auweraert je tokom posjete Bihaću i Unsko-sanskom kantonu rekao kako se o tačnoj lokaciji koja bi bila alternativa Vučjaku još pregovara, ali je naveo da bi to mogla biti okolina Sarajeva, kako bi se smanjio pritisak na Unsko-sanski kanton.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG