Linkovi

BiH potpisala sporazum o saradnji sa CERN-om


Overview of the first element (L) of the huge magnet of the CMS (Compact Muon Solenoid) experimental site at the European Organization for Nuclear Research CERN (Centre Europeen de Recherche Nucleaire) before its lowering on Thursday in the French village

BiH je potpisala sporazum o saradnji s CERN, čime je i naša zemlja postala korak bliže ovoj instituciji. Jedan od najvećih značaja ovakvih sporazuma između zemalja i CERN leži u činjenici što to otvara vrata saradnje naučnika iz te zemlje i njihovo usavršavanje na CERN.

CERN (akronim od Conseil Européen de Recherche Nucléaire: Evropsko vijeće za nuklearna istraživanja; poslije Evropski laboratorij za fiziku čestica) jedna je od najznačajnijih naučnih institucija u svijetu, a bavi se istraživanjem subatomskih čestica, čestica koje čine tkanje univerzuma, a manje su od atoma. Smješten je na francusko-švicarskoj granici u mjestu Meyrin, ali se glavni kompleks ove laboratorije nalazi u kružnom tunelu obima 27 km 175m ispod zemlje.

Institucija je najpoznatija po detekciji Higgsovog bozona 2019. godine, eksperimentalne potvrde postojanja čestice koja svojim poljem (tzv. „Higgsovo polje“) daje masu drugim atomskim česticama, te ju je fizičar Leon Lederman prozvao „Božija čestica“. CERN je mjesto još nekoliko značajnih otkrića – detekcije W i Z bozona (1983.) i kreiranju antihidrogena (1995.).

U sklopu CERN-a postoji nekoliko značajnih eksperimenata, od kojih je danas najaktivniji i najpoznatiji CMS (The Compact muon solenoid tj. Kompaktni muonski/mionski solenoid). Osim CMS-a, tu su i projekti LHCb (LHC-beauty), ALICE, ATLAS, TOTEM I MOEDAL. Osnovu istraživanja u CERN-u predstavlja istraživanje onoga što se događa u Velikom hadronskom sudaraču (LHC, prema Large Hadron Collider).

People visit the new linear accelerator Linac 4, the newest accelerator acquisition since the Large Hadron Collider (LHC), which is due to feed the CERN accelerator complex with particle beams of higher energy, during its inauguration at the European Orga
People visit the new linear accelerator Linac 4, the newest accelerator acquisition since the Large Hadron Collider (LHC), which is due to feed the CERN accelerator complex with particle beams of higher energy, during its inauguration at the European Orga

Organizacija je osnovana prije 66 godina, 1954. godine, na inicijativu 12 zemalja Zapadne Evrope. Poslije će se CERN-u pridružiti i tadašnja Jugoslavija, koja nakon nekoliko godina izlazi iz projekta. To je, nažalost, ostavilo zemlje nastale raspadom Jugoslavije bez nasljedstva partnerstva s ovom institucijom. Pola vijeka nakon ovog izlaska Jugoslavije iz partnerstva s CERN, zemlje nastale raspadom Jugoslavije ulaze ili se bore ući u projekat CERN. Politički gledano, ulazak u kolaboraciju CERN je veoma bitan za zemlje ovog područja jer je to pozitivan znak spremnosti tih zemalja za ulazak u Evropsku uniju. Praktično, u naučnim i političkim krugovima EU se smatra kako ulazak jedne zemlje u CERN, recimo u CMS projekat, predstavlja jednom nogom ulazak i u EU.

Sporazum je potpisala generalna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti te Ankica Gudeljević ispred Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Današnjim potpisivanjem Sporazuma o međunarodnoj saradnji između CERN-a i Bosne i Hercegovine otvorili smo novo poglavlje između naših odnosa. Ovaj sporazum omogućiće nam intenziviranje naše naučne, obrazovne i kulturne razmjene. CERN se raduje suradnji s bosanskim naučnicima na jačanju temeljnih istraživanja i primijenjene znanosti u Bosni i Hercegovini. Vrata su sada širom otvorena - uđimo i napravimo najbolje od toga!", rekao je za Glas Amerike povodom ovog događaja prof. dr Christoph Schäfer ispred CERN-a.

Ovim sporazumom s CERN Bosni i Hercegovini će se bh. naučnicima omogućiti pristup vrhunskom obrazovanju, usavršavanju te će se otvoriti mnogobrojne mogućnosti obrazovanja za mlade stručnjake. Za nadati se da će nakon pandemije naši mladi naučnici imati pristup radu na CERN pa čak i saradnji pri doktorskim studijama. Ovo je korak naprijed u tome da BiH postane pridružena članica CERN-a, što predstavlja i obavezu za jednu zemlju, ali omogućava pristup projektima CERN-a te jedan još veći i prisniji nivo saradnje.

Također, to bi značilo da će učenici i nastavnici iz BiH imati bolji pristup ovoj instituciji, pa čak i mogućnost svojevrsnih ekskurzija na CERN, što je uobičajena praksa ove institucije. Na kampusu CERN je do prije koju godinu uvijek bilo moguće vidjeti učenike iz različitih zemalja u obilasku. Prvi takav, doduše zbog pandemije, virtuelni obilazak CERN-a planiran je već u martu ove godine.

Potpisivanje sporazuma o saradnji CERN i BiH odraz je višegodišnjih pregovara BiH za ovom institucijom, koji su popraćeni s nekoliko događaja, poput izložbe ART@CMS &PHYSICS IN CERN na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu UG Društva “Nauka i svijet” u kooperaciji sa CERN-om, UNESCO BiH i Ministarstvom civilnih poslova BiH 2017. Također, tu je i projekat iz 2020. Cultural Collisions – Bosnia and Herzegovina, Science and Arts Connecting people – PAST, PRESENT AND FUTURE OF THE UNIVERSE, koji se radi pod pokroviteljstvom CERN-a, a u koji su uključeni učenici, nastavnici, profesori s institucija poput univerziteta iz Sarajeva, Tuzle, Mostara i Banja Luke te niz srednjih škola iz BiH.

Ovaki projekti približavanja nauke omladini, koji su često odraz isključivo volonterskih napora entuzijasta, igraju veliku ulogu u naučnoj diplomatiji te lobiranju za CERN i našu državu.

XS
SM
MD
LG