Linkovi

Ljekar Bijele kuće: Bidenu uspješno uklonjeno kancerogeno tkivo, dalji tretman nije potreban


Predsjednik Joe Biden govori o nominaciji Džuli Su za sekretarku za rad u Bijeloj kući 1. marta 2023.
Predsjednik Joe Biden govori o nominaciji Džuli Su za sekretarku za rad u Bijeloj kući 1. marta 2023.

Kožna lezija koja je prošlog mjeseca uklonjena sa grudi predsjednika Joe Bidena je bila kancerogena, a u pitanju je karcinom bazalnih ćelija, najčešći oblik raka kože - saopštio je Bidenov ljekar i dodao da dalje liječenje nije potrebno.

Kevin O’Konor, ljekar Bijele kuće i Bidenov dugogodišnji ljekar, izjavio je da je "kompletno kancerogeno tkivo uspješno uklonjeno" za vrijeme predsjednikovog rutinskog sistematskog pregleda 16. februara. Tokom tog pregleda, O’Konor je ocijenio da je 80-godišnji predsjednik "zdrav, energičan i u dobroj formi" da obavlja svoje dužnosti u Bijeloj kući. Očekuje se da će Biden za nekoliko nedelja pokrenuti kampanju za drugi mandat.

Karcinom bazalnih ćelija je kancer koji je obično ograničen na površinu kože - ljekari ga skoro uvijek uklanjaju plitkim rezom - i rijetko izaziva ozbiljne komplikacije ili može da ugrozi život.

O’Konor je rekao da je rana na mjestu sa koga je odstranjeno tkivo na Bidenovim grudima "dobro zarasla", i da će predsjednik nastaviti redovne preglede kod dermatologa.

Bazične ćelije su jedan od najčešćih i najlakše izlečivih oblika kancera - posebno ako se otkriju rano. O’Konor je naglasio da se ne šire kao druge vrste raka, ali mogu da porastu, zbog čega se uklanjanju.

Prije nego što je postao predsjednik, Bidenu je sa tijela uklonjeno "nekoliko tkiva sa lokalizovanim rakom kože, koji nije melanom", naveo je O’Konor u svom izvještaju o predsjednikovom zdravstvenom stanju 16. februara, ističući da je dobro poznato da je Biden u mladosti provodio mnogo vremena na suncu.

Prvoj dami Jill Biden u januaru su uklonjene dvije kožne lezije sa desnog oka i grudi. U intervjuu za AP prošle nedelje izjavila je da je sada "posebno oprezna" u korištenju proizvoda sa zaštitnim faktorom, posebno kada je na plaži.

Porodica Biden godinama pruža doprinos borbi protiv raka. Bidenov najstariji sin Bo preminuo je 2015. od tumora na mozgu.

XS
SM
MD
LG