Linkovi

Bidenova administracija šalje novi paket vojne pomoći Izraelu vrijedan više od milijardu dolara


Raseljena Palestinka stoji sa djecom dok se spremaju da pobjegnu iz Rafah nakon što su izraelske snage pokrenule kopnenu i vazdušnu operaciju u istočnom dijelu južnog grada Gaze, u južnom Pojasu Gaze, 13. maja 2024.
Raseljena Palestinka stoji sa djecom dok se spremaju da pobjegnu iz Rafah nakon što su izraelske snage pokrenule kopnenu i vazdušnu operaciju u istočnom dijelu južnog grada Gaze, u južnom Pojasu Gaze, 13. maja 2024.

Predstavnici administracije američkog predsjednika Joea Bidena rekli su ključnim zakonodavcima da će poslati novi paket od više od milijardu dolara u oružju i municiji u Izrael, izjavila su u utorak dva pomoćnika u Kongresu.

To je prva isporuka oružja Izraelu koju je objavila administracija pošto je ranije ovog mjeseca stavila na čekanje transfer 3.500 bombi.

Administracija je saopštila da je pauzirala taj raniji transfer kako bi spriječila Izrael da koristi ove velike bombe u ofanzivi na prenaseljeni grad Rafah na jugu Gaze.

Pomoćnici u Kongresu pristali su da potvrde ovu informaciju pod uslovom da ostanu anonimni, jer odluka o transferu oružja još nije objavljena, navodi agencija AP.

Paket koji se šalje obuhvata oko 700 miliona dolara za tenkovsku municiju, 500 miliona dolara za taktička vozila i 60 miliona dolara za minobacačku municiju, rekli su saradnici.

Nije bilo neposrednih naznaka kada će oružje biti poslato, navodi Wall Street Journal koji je prvi objavio informaciju o novim planovima Bidenove administracije.

Republikanci u Predstavničkom domu planirali su ove nedjelje da unaprijede nacrt zakona kojim bi se naložila isporuka ofanzivnog oružja za Izrael.

Republikanci su brzo i oštro osudili Bidenovu prošlonedjeljnu odluku da pauzira sa isporukama bombi, tvrdeći da to predstavlja napuštanje najbližeg saveznika SAD na Bliskom istoku.

Bijela kuća je u utorak saopštila da će Biden staviti veto na zakon ako bude usvojen u Kongresu. Prijedlog zakona također nema praktično nikakve šanse u Senatu koji kontrolišu demokrate. Ali, demokrate u Predstavničkom domu donekle su podijeljene po tom pitanju, a otprilike dvadesetak ih je potpisalo pismo Bidenovoj administraciji u kojem se kaže da su „duboko zabrinuti zbog poruke” poslate pauziranjem isporuke bombe.

Pored pisane prijetnje vetom, Bijela kuća je bila u kontaktu sa raznim zakonodavcima i kongresnim pomoćnicima u vezi sa zakonodavstvom, prema tvrdnjama zvaničnika administracije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG