Linkovi

Bidenova administracija produžava boravak za više od 300.000 imigranata


Sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas
Sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas

Bidenova administracija je u utorak saopćila da će do 2025. produžiti privremeni pravni status više od 300.000 imigranata iz Salvadora, Hondurasa, Nepala i Nikaragve koji su se suočili s rizikom od deportacije i gubitka radnih dozvola na osnovu politike Trumpove administracije.

U okviru programa privremenog zaštićenog statusa, Bidenova administracija će dozvoliti migrantima iz ove četiri zemlje da nastave svoj zakoniti boravak i zaposlenje u Sjedinjenim Državama.

Sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas rekao je u izjavi da kroz produženje statusa privremeno zaštićenog "možemo ponuditi kontinuiranu sigurnost i zaštitu trenutnim korisnicima koji su državljani El Salvadora, Hondurasa, Nepala i Nikaragve koji su već prisutni u Sjedinjenim Državama i ne mogu se vratiti zbog utjecaja ekoloških katastrofa."

Program TPS ne vodi do stalnog boravka u SAD-u, ali pruža pravni status u SAD-u i zaštitu od deportacije do 18 mjeseci. Također daje radne dozvole ljudima da legalno rade u zemlji. I može se produžiti.

Kongres je osnovao TPS 1990. godine kada je rekao da migranti čije se matične zemlje smatraju nesigurnim mogu živjeti i raditi u SAD-u neko vrijeme ako ispunjavaju zahtjeve koje je postavila američka vlada.

Trenutno 16 zemalja ima oznake TPS: Afganistan, Kamerun, El Salvador, Etiopija, Haiti, Honduras, Mjanmar, Nepal, Nikaragva, Somalija, Južni Sudan, Sudan, Sirija, Ukrajina, Venecuela i Jemen.

Trumpova administracija nastojala je ukinuti većinu TPS programa, tvrdeći da su ih prethodne administracije zloupotrijebile. Međutim, ovi pokušaji su zaustavljeni na saveznom sudu.

Prema saopćenju Ministarstva domovovinske sigurnosti (DHS), očekuje se da će obavještenja koja će uskoro biti objavljena u Federalnom registru sadržavati više informacija o kriterijima i svemu onome što je potrebno trenutnim korisnicima da se ponovo registruju za TPS i obnove svoje radne dozvole.

Kada obavještenja budu objavljena, postojeći korisnici TPS-a iz četiri zemlje "moći će se ponovo registrovati kako bi nastavili svoj TPS tokom 18-mjesečnog produžetka", rekao je DHS.

Zagovornici imigracije nazvali su ovaj potez "teško izborenom pobjedom za nosioce TPS-a", ali su pozvali Kongres da obezbijedi trajnu pomoć za nosioce TPS-a koji godinama žive i rade u SAD-u bez dugoročnog rješenja.

Uprkos pritiscima demokratskih zakonodavaca i zagovornika migranata, administracija je odlučila da ne nastavi sa proširenjem ili redizajniranjem TPS programa za ove zemlje, što znači da program neće biti otvoren za nove kandidate, čime se isključuju noviji dolasci iz uslova za TPS.

Oko 239.000 Salvadoraca koji žive u Sjedinjenim Državama od 2001. godine, i oko 76.000 Honduranaca i 4.000 Nikaragvaca koji su u SAD-u od 1998. te oko 14.500 Nepalaca koji su u zemlji od 2015. godine, imat će pravo na produženje.

XS
SM
MD
LG