Linkovi

Bidenov brat ispitan u istrazi o opozivu


James Biden, brat predsjednika Joea Bidena, izlazi posle privatnog razgovora sa republikancima u Predstavničkom domu, 21. februara 2024.
James Biden, brat predsjednika Joea Bidena, izlazi posle privatnog razgovora sa republikancima u Predstavničkom domu, 21. februara 2024.

Predsjednik Joe Biden "nikada nije učestvovao" u poslovanju drugih članova svoje porodice, svjedočio je u srijedu predsjednikov brat James Biden, koji je dobrovoljno dao iskaz kongresmenima, iza zatvorenih vrata, u okviru istrage o opozivu predsjednika.

Republikanci u Predstavničkom domu optužili su Bidena da je, u vrijeme dok je bio potpredsjednik SAD, učestvovao u nedoličnim poslovnim aktivnostima i korupciji, zajedno sa svojim mlađim bratom Jamesom i sinom Hunterom - koji ima odvojene probleme sa zakonom.

Istraga se odugovlačila do izborne 2024. godine, iako nije proizvela bilo kakve jasne dokaze nedoličnog ponašanja predsjednika, a demokrate su istragu odbacile kao političko blaćenje kako bi se nanijela šteta Bidenovoj kampanji.

74-godišnji James Biden je ispitan o ranijim finansijskim transakcijama i plaćanjima zajmova za koje republikanci tvrde da inkriminišu demokratskog predsjednika.

Sin predsjednika Bidena Hunter u Washingtonu, 4. jula 2023. (Foto: AFP/Saul Loeb)
Sin predsjednika Bidena Hunter u Washingtonu, 4. jula 2023. (Foto: AFP/Saul Loeb)

"Tokom karijere od 50 godina učestvovao sam u raznim poslovnim poduhvatima", izjavio je James Biden u svom uvodnom izlaganju, prenosi Washington Post.

"Joe Biden nikada nije učestvovao, i nije imao nikakav direktan ili indirektan finansijski interes od tih aktivnosti. Nikada", rekao je predsjednikov brat.

Republikanci su se takođe fokusirali na predsjednikovog sina Huntera Bidena, navodeći da je koristio slavno ime svog oca, u vrijeme dok je Joe Biden bio potpredsjednik Baracka Obame, da bi se obogatio zahvaljujući poslovanju u Ukrajini i Kini.

54-godišnji Hunter Biden privlači pažnju zbog ličnih pravnih problema - uključujući federalne optužbe za izbegavanje plaćanja poreza i kupovinu oružja dok je bio zavisnik od droge.

Slučaj republikanaca protiv predsjednika Bidena je pretrpio novi udarac kada je u sudskom podnesku otkriveno da je ključni doušnik FBI - koji je prošle nedjelje uhapšen pod optužbom da je lagao federalne istražitelje - rekao da je dobio lažne informacije o Hunteru Bidenu od poznanika iz ruske obaveštajne službe.

Aleksandar Smirnov, koji ima dvostruko američko i izraelsko državljanstvo, uhapšen je prošle nedjelje i optužen da je izmislio tvrdnje da je Hunter Biden tražio mito u vrijednosti od više miliona dolara od ukrajinske firme Burizma - u čijem upravnom odboru je bio u to vrijeme - da bi zaštitio kompaniju od istrage koristeći uticaj svog oca.

Republikanci u Predstavničkom domu suočavaju se sa mogućnošću da neće moći da obezbijede dovoljan broj glasova svoje tanke većine da bi glasali o opozivu.

Ukoliko se glasanje ipak održi u Predstavničkom domu, suđenje bi se vodilo u Senatu gdje demokrate imaju većinu, i gdje gotovo da nema šanse da bi predsjednik bio osuđen.

Demokrate optužuju republikance da pokušavaju da iskoriste proces opoziva kao politički trik uoči novembarskih izbora.

XS
SM
MD
LG