Linkovi

Susret Zelenskog i Bidena u Bijeloj kući: Najavljeno 200 miliona dolara vojne pomoći


Susret Zelenskog i Bidena u Bijeloj kući, 12. decembar 2023.
Susret Zelenskog i Bidena u Bijeloj kući, 12. decembar 2023.

Američki predsjednik Joe Biden poručio je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da ne gubi nadu u borbi protiv ruske invazije.

Biden je tokom susreta sa Zelenskim u Bijeloj kući rekao da bi američki Kongres trebalo da finansira dodatnu pomoć za Ukrajinu.

Biden je također najavio 200 miliona dolara odvojene vojne pomoći za zemlju.

Ukrajinski predsjednik se prije toga sastao sa članovima američkog Kongresa na Capitol Hillu kako bi, u posljednjem trenutku, apelovao na članove Kongrese da nastave slanje vojne pomoći Kijevu u borbi protiv Rusije, ali je naišao na skeptičan prijem kod pojedinih republikanaca.

Oni do sada nisu bili spremni da potpišu Bidenov budžetski prijedlog kojim bi Ukrajina dobila pomoć od 61,4 milijarde dolara.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson, rekao je poslije sastanka sa Zelenskim da Bidenova administracija mora da pruži više detalja o tome kako će se koristiti američki novac.

"Bidenova administracija, po svemu sudeći, traži milijarde dodatnih dolara bez odgovarajućeg nadzora, bez jasne strategije za pobjedu i bez odgovora na pitanja koja mislim da zanimaju mnoge Amerikance", rekao je Johnson poslije sastanka sa Zelenskim.

Kada je Zelenski stigao na sastanak iza zatvorenih vrata sa američkim senatorima, dobio je blagi aplauz. Sa njim su bili Chuck Schumer, lider demokratske većine i Mitch McConnell, republikanski lider u Senatu.

"Predsjednik Zelenski je stavio na znanje da mu je potrebna pomoć, ali da, ako je dobije, može da pobijedi u ovom ratu", rekao je Schumer novinarima poslije sastanka.

Međutim, neki republikanci su doveli u pitanje da li dodatna pomoć može da pomogne Ukrajini da porazi Rusiju nakon što ljetna ofanziva nije donijela jasne rezultate.

"Znam da svi žele da Ukrajina pobijedi, ali ne vidim da će se to dogoditi uskoro", rekao je republikanski senantor Ron Johnson.

Dok Ukrajina ulazi u zimu, sa desetinama hiljada žrtava, i velikim budžetskim deficitom, a Rusija napreduje na istoku, Zelenski traži od Washingtona da pruži hitno potrebnu pomoć.

Drugog dana posjete Washingtonu, poslije razgovora sa senatorima Zelenski treba da se privatno sastane i sa predsjedavajućim Predstavničkog doma, Mikeom Johnsonom.

Zatim odlazi u Bijelu kuću gdje će on i predsjednik Joe Biden održati zajedničku konferenciju za novinare.

Bijela kuća je rekla Kongresu 4. decembra da vlada više neće moći da finansira nove isporuke oružja Ukrajini počevši od januara. Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od kada je Rusija izvršila invaziju u februaru 2022, ali nisu izdvojena nova sredstva od kada su republikanci preuzeli Predstavnički dom od demokrata u januaru.

Neki republikanci, posebno oni tijesno povezani sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, protive se novoj pomoći Ukrajini i postavljaju pitanja o ciljevima rata i načinu na koji se troši američki novac.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Johnson, republikanac, rekao je da članovi Kongresa treba da saznaju više detalja o ciljevima Bidenove administracije u Ukrajini.

Drugi republikanci kažu da svaka dodatna pomoć mora ide u paru sa promjenama imigracione politike - koja je posebno sporno pitanje u američkoj politici.

Johnsnon je u utorak izjavio da čeka odgovor Bijele kuće. Također je zahtijevao da se demokratski predsjednik direktno uključi u pregovorima o prijedlogu zakona.

Zelenski poziva članove Kongresa da brzo riješe svoje sporove.

"Ako nekoga inspirišu neriješena pitanja na Capitol Hillu, to su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova bolesna klika", rekao je u govoru pred vojnim zvaničnicima u Washingtonu u ponedjeljak.

Nedavno deklasifikovani američki obavještajni podaci pokazuju da Rusija "po svemu sudeći vjeruje da će vojni zastoj tokom zime iscrpiti zapadnu podršku Ukrajini" i dati Rusiji prednost, saopštila je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG