Linkovi

Bidenova izvršna uredba za bolju zaštitu podataka Amerikanaca


Čitač biometrijskih podataka
Čitač biometrijskih podataka

Predsjednik Joe Biden u srijedu potpisuje izvršnu uredbu koja ima za cilj bolju zaštitu ličnih podataka Amerikanaca o svemu, od biometrije i zdravstvenih kartona do finansija i geolokacije, od stranih protivnika poput Kine i Rusije.

Državni tužilac i druge savezne agencije treba da spriječe veliki prenos ličnih podataka Amerikanaca u ono što Bijela kuća naziva "zemljama od zabrinutosti", dok postavljaju zaštitne mjere oko drugih aktivnosti koje tim zemljama mogu omogućiti pristup osjetljivim podacima ljudi.

Cilj je učiniti to bez ograničavanja legitimne trgovine oko podataka, rekli su visoki dužnosnici Bidenove administracije u razgovoru s novinarima.

Bidenov potez cilja komercijalne trgovce podacima, ponekad sumnjive kompanije koje trguju ličnim podacima i za koje zvaničnici kažu da mogu prodavati informacije stranim protivnicima ili američkim entitetima pod kontrolom tih zemalja.

Većina eventualnih mehanizama za provođenje još uvijek mora razjasniti komplikovane i često višemjesečne procese donošenja pravila. Ipak, administracija se nada da će na kraju ograničiti strane subjekte, kao i kompanije pod stranom kontrolom koje posluju u SAD-u, koje bi inače mogle nepropisno prikupljati osjetljive podatke, rekli su visoki zvaničnici.

Posrednici podataka su legalni u SAD-u i prikupljaju i kategoriziraju lične podatke, obično da bi napravili profile o milionima Amerikanaca koje trgovci zatim iznajmljuju ili prodaju.

Zvaničnici su rekli da su aktivnosti poput hakovanja kompjutera već zabranjene u SAD, ali da je kupovina potencijalno osjetljivih podataka preko trgovaca legalna. To može predstavljati ključnu prazninu u zaštiti nacionalne sigurnosti kada se podaci prodaju brokeru znajući da bi mogli završiti u rukama protivnika – što administracija sada ima za cilj da zatvori izvršnom akcijom predsjednika.

"Loši akteri mogu koristiti ove podatke za praćenje Amerikanaca, uključujući pripadnike vojne službe, zaviriti u njihove lične živote i proslijediti te podatke drugim trgovcima podataka i stranim obavještajnim službama", napisala je Bijela kuća u informativnom listu najavljujući taj potez. “Ovi podaci mogu omogućiti nametljiv nadzor, prevare, ucjene i druga kršenja privatnosti.

Naredba upućuje Ministarstvo pravosuđa da izda propise kojima se uspostavlja zaštita osjetljivih osobnih podataka Amerikanaca, kao i osjetljivih vladinih podataka — uključujući geolokacijske informacije o osjetljivim vladinim stranicama i pripadnicima vojske.

Ministarstvo pravde takođe planira da sarađuje sa zvaničnicima unutrašnje bezbjednosti na izgradnji bezbjednosnih standarda kako bi se spriječilo da strani protivnici prikupljaju podatke.

laDalje će pokušati bolje provjere kako bi se osiguralo da se federalni grantovi koji idu raznim drugim agencijama, uključujući odjele za odbranu i pitanja veterana, ne koriste za olakšavanje protoka osjetljivih podataka Amerikanaca prema stranim protivnicima ili američkim kompanijama koje su s njima usklađene.

Visoki zvaničnici administracije naveli su potencijalne zemlje za zabrinutost kao što su Kina, Rusija, Sjeverna Koreja, Iran, Kuba i Venecuela. Ali upravo su Kina – i TikTok , koji ima preko 150 miliona američkih korisnika i podružnica u potpunom vlasništvu kineske tehnološke firme ByteDance Ltd. – o kojima su američki lideri najviše govorili.

Zastupnik Mike Gallagher, republikanac iz Wisconsina koji predsjedava biračkim odborom Predstavničkog doma u Komunističkoj partiji Kine, nedavno je primijetio: “U Kini ne postoji privatni biznis.”

Visoki zvaničnici administracije naglasili su da je izvršna uredba osmišljena tako da radi u sprezi sa zakonodavnom akcijom. Do sada, međutim, brojni zakoni kojima se želi uspostaviti federalna zaštita privatnosti nisu uspjeli napredovati u Kongresu.

Ovaj potez od srijede slijedi Bidenovu izvršnu uredbu o umjetnoj inteligenciji prošle jeseni koja nastoji uravnotežiti potrebe vrhunskih tehnoloških kompanija s nacionalnom sigurnošću i pravima potrošača.

Time se nastojalo usmjeriti način na koji se AI razvija tako da kompanije mogu profitirati bez ugrožavanja javne sigurnosti, stvarajući rane zaštitne ograde koje treba da osiguraju da je AI pouzdana i korisna, a ne varljiva i destruktivna.

XS
SM
MD
LG