Linkovi

Biden: Objašnjavat ću Amerikancima zašto su predloženi zakoni dobri za njih


Predsjednik Biden razgovara sa novinarima pred polazak za Delaware, 2. oktobar 2021.
Predsjednik Biden razgovara sa novinarima pred polazak za Delaware, 2. oktobar 2021.

Predsjednik Joe Biden najavio je u subotu da će "raditi punom parom" na tome da Kongres usvoji i zakon o infrastrukturi i zakon o budžetu, koji predviđa velika izdvajanja za socijalne programe.

Predsjednik je u petak posjetio Capitol u pokušaju da okonča rasprave među umjerenim i liberalno orijentisanim članovima njegove, Demokratske partije, koje prijete da ugroze usvajanje dva velika zakonska prijedloga, koja su od ključnog značaja za Bidenove unutrašnjepolitičke ciljeve.

Predsjednik je u subotu komentarisao kritike da nije dovoljno radio da pridobije podršku zakonima putujući po zemlji. Odgovorio je da je bilo mnogo razloga za to, i da se, između ostalog, tokom nedavnih putovanja koncentrisao na uragane i štetu koju su nanijele druge prirodne nepogode.

Biden je najavio da će putovati po Americi da bi građane ubedio "zbog čega je tako važno" da se usvoje zakoni i da bi im objasnio šta oni sadrže. Rekao je da su zakoni napisani da bi se olakšao život običnim Amerikancima, tako što će im, na primjer, obezbjediti povoljniju cijenu staranja o djeci.

"Ni u jednom od tih zakona nema ničega što je radikalno, što je nerazumno", rekao je Biden. "Pokušaću da ubeijdim Amerikance i vjerujem da ću uspjeti."

Biden je izrazio uvjerenje da će oba zakona biti usvojena ali je odbio da odredi rok kada će se to dogoditi.

"Vjerujem da možemo da ovo uradimo", rekao je Biden.

Umjerene demokrate željele su da odmah glasaju o zakonu o infrastrukturi, koji košta hiljadu milijardi dolara, u Predstavničkom domu, nakon što je zakon već prošao senat, dok su liberalniji senatori željeli da sačekaju dok se postigne dogovor o još skupljem zakonu o državnom budžetu, vrijednom 3.500 milijardi dolara, kojim bi se povećala izdvajanja za socijalne programe i borbu protiv klimatskih promjena.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi poručila je demokratskim članovima Kongresa u pismu u subotu da Predstavnički dom mora da izglasa zakon o infrastrukturi "znatno prije" 31. oktobra, kada ističe zakon o finansiranju američkih autoputeva. Izjavila je da se nastavljaju razgovori o budžetu.

"Moramo da usvojimo oba zakona prilično brzo i učinićemo to", rekla je ona.

Predsednik Biden sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Nancy Pelosi na Capitol Hillu 1. septembra 2021.
Predsednik Biden sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Nancy Pelosi na Capitol Hillu 1. septembra 2021.

Biden, bivši senator kome je zakonodavni proces dobro poznat, rekao je demokratama u Kongresu u petak da mogu da odlože glasanje o manjem zakonu i drastično smanje veći na oko 2 hiljade milijardi dolara.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki kaže da će predsjednik i njegov tim nastaviti da tokom vikenda razgovaraju sa članovima Predstavničkog doma i Senata.

"Predsjednik želi da sljedeće nedjelje ugosti u Bijeloj kući članove Kongresa ali i da putuje po zemlji da bi govorio o svojim ambicioznim i smjelim ciljevima", navela je Psaki.

Za to vrijeme, predsjednik je u subotu izjavio da se nada da republikanci neće koristiti taktiku zvanu "filibuster" u Senatu da blokiraju pokušaje da se podigne granica zaduživanja.

Sekretarijat za finansije procjenjuje da je 18. oktobar krajnji rok da se podigne vladina granica zaduživanja od 28,4 hiljade milijardi dolara, ili će prijetiti rizik da vlada ne može da podmiri svoje obaveze, što bi imalo potencijalno katastrofalne ekonomske posledice.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG