Linkovi

Bidenova popularnost opada zbog nekoliko kriza


Joe Biden participates in a meeting of the Major Economies Forum
Joe Biden participates in a meeting of the Major Economies Forum

Pedeset odsto anketiranih Amerikanaca sada pozitivno ocjenjuje Bidenov rad, dok 49% nije zadovoljno predsjednikom. 54% je odobravalo njegov rad u avgustu, a 59% u julu.

Popularnost predsjednika Joe Bidena je opala posle serije izazova proteklih nedjelja u zemlji i u inostranstvu, pokazala je nova anketa koju su sproveli agencija AP i NORC Centar za istraživanje javnog mnijjenja.

Rezultati ankete su objavljeni u vrijeme dok Amerikanci razmatraju užurbanu i smrtonosnu evakuaciju iz Afganistana, ponašanje agenata granične potrole prema izbjeglicama iz Haitija, nepokolebljivu prijetnju koronavirusa i njegove delta varijante, kao i dramu u Kongresu, gdje Biden pokušava da izdejstvuje usvajanje prijedloga ekonomske, infrastrukturne i poreske politike.

Od jula, Bidenov rejting popularnosti je lagano opao među demokratama (sa 92% na 85%) a u padu je među nezavisnim biračima koji ne naginju ni ka demokratama ni republikancima (sa 62% na 38%). Samo 11% republikanaca odobrava rad predsjednika, što je slično raspoloženju iz jula.

Bidenova popularnost je donekle opala i među bijelim Amerikancima (sa 49% na 42%) i američkim crncima (sa 86% na 64%).

U razgovorima sa anketarima, neki od građana koji imaju mješovite ocjene Bidenovog rada i dalje kažu da bi radije vidjeli njega na tom položaju nego bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Ocijenili su da Biden rejšava problem pandemije koja je počela za vrijeme bivšeg predsjednika, povlačenje iz Afganistana - kojim je realizovao sporazum koji je postigla Trumpova administracija, i ekonomije koja je, zbog Trumpovih poreskih olakšica, postala još povoljnija za korporacije i bogate Amerikanaca.

Predsednik Džo Bajden na bejzbol utakmici američkih kongresmena na stadionu vašingtonskog bejzbol tima Nešnals, 29. septembra 2021.
Predsednik Džo Bajden na bejzbol utakmici američkih kongresmena na stadionu vašingtonskog bejzbol tima Nešnals, 29. septembra 2021.

Samo 34% Amerikanaca kaže da zemlja ide u pravom smjeru, dok je oko 50% to mislilo u prvim mjesecima Bidenovog predsedništva.

Trumpove pristalice smatraju da Biden nanosi štetu zemlji pošto "troši suviše novca" i "pogrešno pristupa situaciji na južnoj granici".

47% Amerikanaca odobrava kako Biden vodi ekonomiju, što je pad u odnosu na 60% ispitanika iz marta, ali slično raspoloženju iz avgusta.

Bidenov paket finansijske pomoći Amerikancima pogođenim pandemijom prvo je izazvao osjećanje optimizma. Međutim, on je opao budući da poslodavci nisu mogli da pronađu dovoljno radnika, inflacija je veća od očekivane a zbog problema u lancu snabdijevanja otežana je kupovina automobila, uređaja za domaćinstvo, i druge robe. Zbog delta varijante i nespremnosti nekih Amerikanaca da se vakcinišu, takođe je usporeno zapošljavanje u avgustu.

57% Amerikanaca odobrava Bidenov rad u borbi protiv koronavirusa. Taj broj je sličan onome iz avgusta ali je značajno niži u odnosu na onaj iz jula, kada je 66% ispitanih pozitivno ocijenilo predsjednika. To je i dalje Bidenova najjača strana u anketi. Skoro 9 od 10 ispitanih demokrata odobrava predsjednikove odluke u borbi protiv Kovida, u poređenju sa samo 2 od 10 republikanaca. U julu je oko 3 od 10 republikanaca odobravalo Bidenov rad u ovoj sferi.

Takođe, više Amerikanaca podržava nego što se protivi Bidenovoj odluci da se od većine američkih radnika traži da budu vakcinisani ili se redovno testiraju - 51% naspram 34%, dok 14% kaže da niti odobrava niti se protivi tome. Oko 8 od 10 demokrata odobrava odluku, dok se sa njom ne slaže oko 6 od 10 republikanaca.

Biden ima probleme u nekoliko oblasti u domenu spoljne politike. 43% ispitanih odobrava njegov sveukupan način vođenja spoljne politike a samo 34% podržava njegove odluke u odnosu na situaciju u Afganistanu. Čak i među demokratama, samo 54% kaže da odobrava Bidenovo rukovođenje u odnosu na Afganistan. Samo 10% republikanaca ima takvo mišljenje.

U isto vrijeme, Amerikanci su skloniji da podrže njegovu odluku da povuče preostale američke vojnike iz Afganistana do kraja avgusta. 45% kaže da se slaže sa tom odlukom, a 39% se protivi. Oko dvije trećine demokrata podržava odluku o povlačenju vojnika, u odnosu na oko četvrtinu republikanaca. Približno dvije trećine republikanaca se ne slažu sa povlačenjem.

46% Amerikanaca odobrava Bidenov rad u sferi nacionalne bezbjednosti, dok 52% ne odobrava.

Anketa je sprovedena nakon što su nastale tenzije sa Francuskom zbog dogovora o podmornicama sa Australijom, ali je pokazala da 50% ispitanih odobrava kako Biden pristupa odnosima sa saveznicima - što je slično njegovom ukupnom rejtingu popularnosti.

Samo 35% odobrava Bidenov rad u domenu imigracije, što je pad u odnosu na 43% iz aprila, kada je to već bila jedna od najslabije ocijenjenih oblasti Bidenove politike. U odnosu na to pitanje, Biden je dostigao relativno nisku tačku kod glasača iz sopstvene stranke. 60% demokrata odobrava njegovu imigracionu politiku, a samo 6% republikanaca.

Predsjednik je obećao da će voditi humanu imigracionu politiku ali su uporni nelegalni prelasci granice i priliv izbjeglica iz Haitija i Afganistana doveli do užarenih debata i problematičnih prizora. Imigracija je izazov jer su sami birači podijeljeni oko toga da li treba da prime više stranih državljana ili da se vlada više posveti potrebama postojećih građana.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG